Public Domain via wikimedia commons

Klimaatverandering laat bergen krimpen

Klimaatverandering wordt momenteel besproken tijdens de klimaattop in Parijs. Alle deelnemende landen moeten plannen indienen bij de VN om de eigen CO2-uitstoot te beperken. Dit is ook echt nodig. Iedereen kent de beelden van het ijs dat afbreekt op Antarctica en er wordt continu gewaarschuwd welke gevolgen het opwarmen van de oceanen hebben. Waar je minder over hoort zijn de gevaren voor de bergen. Door de verandering van het klimaat treedt er meer erosie op waardoor bergen sneller eroderen dan dat ze kunnen groeien. Dat is gebleken uit nieuw onderzoek van Institute for Geophysics van de University of Texas.

Bergen groeien en krimpen

Wat van belang is dat je weet hoe bergen tot stand komen. Door een botsing tussen twee tektonische platen wordt de aardkorst miljoenen jaren omhoog geduwd. Zo ontstaan bergen. Dat duurt daarom miljoenen jaren. Nu groeit een berg niet alleen maar, ze krimpen ook steeds een beetje. Door erosie kan een berg materiaal verliezen. Die erosie kan veroorzaakt worden door een gletsjer, maar ook door weer en wind. Hoe meer gletsjers een berg te verduren krijgt, hoe meer materiaal ze verliezen. Wetenschappers hebben ontdekt dat bergen door verschillende veranderingen in het klimaat steeds meer materiaal zullen verliezen dan dat er bij komt.

Onderzoek bij St. Elias-gebergte

Het onderzoek is gedaan bij het St. Elias-gebergte dat aan de kust van Alaska ligt. Wetenschappers keken hier naar hoeveel materiaal het gebergte er in de afgelopen miljoen jaar heeft bijgekregen en hoeveel materiaal het in die periode weer is kwijtgeraakt. Uit dat onderzoek wordt duidelijk dat erosie ervoor zorgt dat bergen sneller materiaal verliezen dan dat ze het erbij krijgen. Vooral tijdens de ijstijden is dit goed te zien. Door de gletsjers die er in die tijd ontstonden, zijn de bergen gekrompen.

Erosie in de ijstijd

De meeste afzettingen waren veel jonger dan de onderzoekers hadden verwacht. Tijdens de grote klimaatverandering in het Pleistoceen nam de erosie toe. Dit was voornamelijk toen de korte ijstijden werden ingewisseld voor de lange ijstijden. Dit zorgde ervoor dat de bergen meer materiaal verloren dan dat er bij kwam. Hieruit wordt duidelijk dat bergen als een reactie op het klimaat actief evolueren. Het laat duidelijk zien hoe dynamisch de natuur is. Volgens onderzoekers is het belangrijk dat mensen zich realiseren dat bergen niet altijd hetzelfde zullen blijven.

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?