IJsspleten in de Blanc-vallei ©Ruth Hartnup

Klimmer filmt val in bergkloof in de Himalaya

IJsspleten in de Blanc-vallei ©Ruth HartnupDe Amerikaanse klimmer en aardrijkskundeleraar John All viel onlangs tijdens het verzamelen van ijsstalen op de Nepalese Mount Himlung in een onder de sneeuw verborgen kloof. 22 meter dieper bleef hij steken. Op eigen kracht klom hij urenlang naar boven waar hij dankzij Facebook gered werd.

Een spectaculair verhaal, terwijl het heel anders had kunnen aflopen voor de 44-jarige. Hij kwam er echter niet makkelijk van af. Toen de reddingsdiensten All hadden opgepikt, bleek dat hij verbrijzelde ribben had, een gebroken arm en veel snijwonden. Die liep hij op toen hij in zijn val steeds tegen de randen van de ijsspleet knalde. Zijn urenlange klim naar boven ging dan ook vergezeld door helse pijnen.

All noemt het een wonder dat hij ‘maar’ 22 meter naar beneden viel. John All vertelt in de krant Telegraph dat hij er niet aan wilde denken op te geven, omdat hij het anders niet gered zou hebben. In de rustpauzes maakt hij filmpjes, omdat het hem stimuleerde zichzelf op te blijven trekken naar de uitgang.

Facebook

Eenmaal boven postte de klimmer een oproep op Facebook dat hij gewond was en dringend hulp nodig had. Volgers gaven het vervolgens door aan de reddingsdiensten. Helaas was het slecht weer op de Himlung, waardoor reddingswerkers pas negentien uur later arriveerden.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past