klimmen, verticaal, rotswand

Klimmers kritisch over wedstrijdformat Olympische Spelen

Het Olympisch Format voor de Spelen van Tokio in 2020 is bekendgemaakt. Tijdens een persconferentie op de IFSC Plenary Assembly, de internationale klimsportfederatie, is het format van een vierdaags evenement onthuld, met kwalificatierondes in alledrie de klimdisciplines en een gecombineerde finaleronde. Twintig mannen en twintig vrouwen mogen meedoen aan de kwalificatierondes. Op dag 1 staat de Speedkwalificatie op het programma. Op dag twee wordt er geboulderd en de kwalificatie eindigt met de Leadkwalificatie op dag 3. De beste zes atleten plaatsen zich vervolgens voor de finale op dag 4, waarin alledrie de disciplines nog eens terugkomen. De klimwereld was aanvankelijk zeer enthousiast over het toelaten van de sport tot de Olympische Spelen. Echter, over het combineren van de drie verschillende disciplines is niet iedereen te spreken.

Technisch klimmen of op snelheid klimmen

“Vast uitgedacht door een sigarenrokende bobo ergens op de hoogste verdieping van een kantoor,” meent een Amerikaanse klimmer. “Klimmen op snelheid is heel wat anders dan rotsklimmen, de enige overeenkomst is dat je verticaal omhoog beweegt.” Met de groei van de populariteit van de klimsport, hebben de verschillende disciplines zich op hun eigen terrein doorontwikkeld. “Mensen die veel buiten klimmen, wat erg technisch is, moeten nu indoor-klimwanden gaan beheersen op snelheid. Het is als een marathonloper die ook de 100 meter moet sprinten.”

Steen of plastic

Er zijn wel wat allrounders binnen de klimsport: klimmers die meerdere disciplines goed beheersen. Maar ook zij vinden het verschil tussen buiten en binnen klimmen (steen of plastic?) wel erg groot. Verschillende kanshebbers voor deelname aan de Spelen houden daarom een slag om de arm of zij gaan afreizen naar Tokio in 2020.

Klimdisciplines

Lead

Het klimmen van in moeilijkheidsgraad oplopende routes tot een hoogte van ongeveer 20 meter. Vooral tactiek, techniek en uithoudingsvermogen bepalen het eindresultaat. De klimmer die het hoogst in de route komt, wint.

Boulderen

In korte routes (boulders) wordt er op klimwanden van zo'n 5 meter hoog geklommen. Voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Winnaar is de klimmer die de boulders in zo min mogelijk pogingen klimt en binnen een bepaalde tijd.

Speed

De enige klimsport-discipline waarbij het om snelheid draait en wordt geklommen in een directe confrontatie: zo snel mogelijk omhoog klimmen op een 15 meter hoge wand. De snelste klimmer wint.

Bron: Outside, NKBV

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!