Bergen Magazine op de Fiets en Wandelbeurs

Kom je ook naar de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht?

Van 1 tot en met 3 maart staat Bergen Magazine weer op de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht. En niet zomaar. De Utrechtse editie van de beurs is helemaal vernieuwd! Een nieuw onderdeel is Mountain Xperience, een paviljoen voor echte bergliefhebbers, powered by onder meer Bergen Magazine. We nodigen je graag uit onze stand en lezingen op het workshopplein van de Xperience te bezoeken!

Wat gaat er gebeuren?

Redacteuren van Bergen Magazine nodigen je uit voor lezingen en workshops. Over wildkamperen, over tochtplanning, of gewoon over die mooie wandelroutes.

Jonathan Vandevoorde - Wandelen in de Great American West

Jonathan is hoofdredacteur van Bergen Magazine maar brengt zijn zomers niet alleen in de Alpen door. In Nederland en Vlaanderen vertoonde hij al meermaals zijn fotografie en video in meeslepende presentaties over zijn wandelreizen in het Amerikaanse Westen, geschoten met spiegelreflex, action cam en drone.

De legendes van het Westen leven voort in stoffige stadjes en indrukwekkende natuurparken van de Far West, zoals Badlands, Yellowstone, Grand Teton en Devils Tower. “De Rocky Mountains zijn zoals de Alpen vroeger geweest moeten zijn, vóór de mens de natuur naar zijn hand zette. Alleen maar bergen, bomen en beesten.” In zijn presentatie, waarbij hij gebruik maakt van muziek, video en (drone)fotografie, neemt Jonathan je mee op enkele spannende dagtochten in de indrukwekkende natuur van Big Sky Country.

Sean Vos - Tochtplanning /Fotograferen in de bergen

Vanaf zijn zesde is Sean niet meer uit de bergen weg te denken. Wandelend of op licht alpiene toeren en via ferrata’s heeft hij vooral in Oostenrijk en Italië heel wat reportages gemaakt voor ons tijdschrift. Sean combineert zijn tochten altijd met zijn tweede hobby: fotografie. Waar hij ook gaat, de spiegelreflexcamera gaat altijd mee.

Op het bergwandelplein geeft Sean twee lezingen. Een gedegen voorbereiding is een belangrijk aspect voor een geslaagde bergwandeltocht. Sean geeft de essentiële tips mee om je bergvakantie tot een succes te maken. En wil je met de mooiste herinneringen thuiskomen? Dan krijg je in zijn tweede workshop veel gouden tips mee voor betere berg(wandel)foto’s.

Noes Lautier - Zó loop je de Tour du Mont Blanc

Noes Lautier begon haar bergsportcarrière 30 jaar geleden met de Tour du Mont Blanc. Nu, in 2019, staan er vijf door haar geschreven wandelgidsen in de kast, waaronder de enige Nederlandstalige gids over de TMB.

De TMB is een meerdaagse trektocht rondom de hoogste berg van de Alpen en bestaat al ruim 60 jaar. In 2008 vond Noes het tijd om haar kennis van de route op papier te zetten. Noes: “Met schriftje, gps en camera begon ik opnieuw aan de Tour en al haar varianten. Inmiddels heb ik hem zeven keer gedaan. Ik vind de graatwandeling via de Mont Joly het mooist. Die variant staat in geen enkele andere gids over de TMB.”

Peter Strookman - Van hut naar hut in de Catalaanse Pyreneeën

Peter loopt al sinds zijn kindertijd in de bergen en is verzot op meerdaagse huttentochten waarbij je buiten de bewoonde wereld blijft. "Het mooiste vind ik het lopen in het najaar. Dan is het rustiger, heb je de hutten vaak voor jezelf en is de natuur op zijn mooist.”

In september 2017 liep Peter samen met een Catalaanse gids dwars door het verbazingwekkend mooie Nationale Park Aigüestortes i Estany St. Maurici. Hij zag fraaie ongerepte natuur, prachtige meren en ervoer de veranderlijkheid van het weer in de bergen: hij beleefde in drie dagen vier seizoenen.

Bert Vonk - De ‘vierjaargetijdenweg’ door Zwitserland

Bert is een enthousiast fotograaf en ervaren alpinist die bijna alle uithoeken van de Alpen verkend heeft. De laatste jaren heeft hij zich vooral toegelegd op klettersteigen, sneeuwschoenwandelen en langeafstandswandeltochten in de bergen. Onderweg ontdekte hij dat er nog veel streken zijn waar je kunt genieten van rust en stilte.

Bert ontwierp een eigen langeafstandswandeltocht van oost naar west door Zwitserland, waarbij hij zoveel mogelijk gebruik maakt van smalle paden door de Alpen. In alle seizoenen heeft hij delen van ‘zijn’ route gelopen, vandaar de naam. Tijdens zijn oogstrelende fotopresentatie vertelt Bert over de verrassende aspecten van langeafstandsbergwandelen, het plezier van de voorbereiding en de mogelijkheid om in alle jaargetijden als wandelaar van de bergen te genieten. Hij belicht ook de verschillende manieren waarop zo’n lange tocht kan uitgevoerd worden.

Matthieu Veldhuis - Wildkamperen: hoe zit dat?

Matthieu Veldhuis is oprichter van NatuurGeweldig en groot liefhebber van trektochten met volle bepakking. Hij gidst tochten en is aspirant International Mountain Leader.

 “Wildkamperen is voor mij: het strand voor jezelf hebben op de Noorse Lofoten, in een beek duiken tijdens een eenzame tocht in de Canadese Rockies, het eerste bakje koffie hoog in de Alpen terwijl de zon over de bergkam kruipt, en ook een stormachtige nacht doorkomen in de Schotse Highlands. Met wildkamperen geef je je over aan de natuur, buig je mee met haar grilligheid en laat je je overweldigen door haar schoonheid.” Maar hoe doe je dat en wat heb je nodig? Matthieu geeft je tips over uitrusting, de regels en waar je moet zijn. Tussendoor geniet je van zijn verhalen en fotografie.

Kom je naar de beurs?

We mogen kaartjes verloten voor de Fiets en Wandelbeurs! De actie loopt tot 22 februari, dus doe snel mee!

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.