Ada de Jong en Sander de Kramer

KRO De Wandeling: Met Ada de Jong op de Gran Paradiso

Ada de Jong en Sander de KramerZaterdag 14 september 2013 zendt de KRO een uitzending van De Wandeling uit met daarin Ada de Jong. Ada is vijftig, moeder van drie bijna volwassen kinderen en echtgenote van Piet, als haar familie wordt getroffen door een afschuwelijk ongeluk op de Mont Dolent (3.820 m). Sander de Kramer beklimt in KRO De Wandeling met haar de Gran Paradiso (4.061 m) in de Grajische Alpen in Italië.

Mont Dolent

Op 24 juli 2008 beklimt Ada met haar gezin de Mont Dolent in het Mont Blancmassief. De berg is herkenbaar door zijn spitse, piramidevormige top. Ada haakt halverwege de tocht af omdat zij de klim naar de top te zwaar vindt. Als Ada haar gezin ziet afdalen gaat het helemaal mis: haar man en drie kinderen vallen voor haar ogen in een ravijn. De val is voor iedereen fataal. “Vanaf dat moment was mijn leven zoals ik het kende voorbij. De vrouw die ik voor het ongeluk was bestaat niet meer”.

Gran Paradiso

Inmiddels zijn er vijf jaren verstreken en lukt het Ada om af en toe weer te genieten van het leven. Ze doet aan hardlopen, heeft een eigen bedrijf en haar liefde voor de bergen is ondanks het ongeluk niet verdwenen. Sander de Kramer maakt met haar een bijzondere en inspirerende klimtocht naar de top van de Gran Paradiso, de eerste hoge berg die Ada samen met haar gezin beklom. Sander spreekt met Ada over haar leven sinds ze haar gezin verloor en hoe ze toch de kracht vond om verder te gaan.

Via uitzendinggemist is de aflevering hier terug te zien.

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.