Kunnen we gaan wintersporten?

Kunnen we gaan wintersporten?

Ruzie in wintersportland. Mogen de pistes openblijven of niet? Verschillende Europese landen denken heel anders over die vraag. En dat levert felle discussies op.

Corona en de wintersport

Hoewel skigebieden er alles aan doen om veilig open te blijven, ziet het wintersportseizoen er somber uit. In veel landen zijn de maatregelen flink aangescherpt, waardoor een wintersportvakantie in de bergen er sowieso nauwelijks in zit. Maar ook het beleid in de verschillende wintersportlanden laat niet altijd een wintersportvakantie toe. En anders is het wel onze herinnering aan de eerste golf van de pandemie: Noord-Italië en de Oostenrijkse skigebieden waren grote besmettingshaarden.

Begin november vertelde premier Rutte dat we zeker tot half januari even niet naar het buitenland moeten reizen. Noodzakelijke reizen mogen doorgaan, maar vakantie zit er zeker niet in. Tenzij er last-minute toch wat open gaat. Verwacht wordt dat er dan toch nog wat Nederlandse wintersportliefhebbers richting de sneeuw zullen trekken.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Italië: dicht met kerst

Italië staat op dit moment op rood. Er is geen twijfel mogelijk dat de pistes dicht blijven deze kerst. Dat maakte de Italiaanse premier Giuseppe Conte bekend. Normaal gesproken zou het winterseizoenseizoen in begin december beginnen, maar de coronacijfers in het land zijn nog verre van goed. De Italiaanse premier vertelde dan ook dat de Italianen het zich niet kunnen veroorloven om massaal op wintersport te gaan. Daarnaast zijn een aantal regio’s in het noorden van het land, de gebieden waar normaal gesproken veel geskied wordt, door de Italiaanse regering roodgekleurd.

Kunnen we gaan wintersporten?

Zwitserland: streng, maar open

Dan komt Zwitserland met hele andere voornemens. Er zijn hier namelijk geen plannen om de pistes dicht te gooien met kerst. Sterker nog, een aantal gebieden zijn al open en dat blijft voorlopig ook zo. Daar zijn natuurlijk wel maatregelen getroffen. In zowel gondel- als stoeltjesliften is het verplicht om een mondkapje te dragen. Dat geldt ook zo voor de rijen bij de liften. Ook kan je niet in groepjes skiles nemen en après-ski is verboden. De Zwitsers kunnen met kerst dus gewoon op skivakantie in eigen land. En tot nu toe is Zwitserland ook open voor toeristen.

Oostenrijk: nog verre van duidelijk

Oostenrijk is het populairste wintersportland bij Nederlanders. Hoe kerst er daar uit gaat zien blijft nog even een groot raadsel. De Oostenrijkers zitten nu in een drieweekse lockdown, de besmettingen zijn hier namelijk in een korte tijd hard opgelopen. De lockdown zal tot zeker tot zeker 6 december duren, maar de drang om de skigebieden open te gooien is sterk. De wintersport is van enorm belang voor de economie van het hele land en een verloren skiseizoen zou een grote slag betekenen voor de Oostenrijkse economie.

Frankrijk: skiën vanaf januari?

Frankrijk zal zich richten op een openingsdatum in januari. Hier lopen de coronacijfers langzaamaan de goede richting op, maar uitgerekend in de ski-departementen Savoie en Haute-Savoie stijgen de cijfers hard. Haute-Savoie had afgelopen week zelfs de hoogste besmettingscijfers van heel Frankrijk.

Duitsland: geen kerst op de piste

Duitsland is het tweede land waar Italië afspraken mee wil maken. Vooral deelstaat Beieren zal waarschijnlijk dichtgaan met de kerst. De Beierse premier Markus Söder liet weten de pistes met kerst gesloten te houden. Söder liet weten: "Ik wil graag meewerken aan een Europese samenwerking. Skiliften dicht en nergens skivakanties".

Update

Vanaf 24 december zullen de pistes in Oostenrijk weer opengaan. Bondskanselier Sebastian Kurz heeft versoepelingen aangekondigd, waardoor eind december het skiseizoen weer kan worden geopend! Alle skipistes zullen vanaf 24 decmber opengaan, maar horeca en accomodaties blijven voorlopig nog gesloten. Ook gelden er regels voor mensen die uit landen komen met een hoge besmettingsgraad. Wie uit een land met een hoge bezettingsgraad komt, dat wil zeggen, waar meer dan honderd op de 100.000 mensen besmet zijn, moet tien dagen in quarantaine. 

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt