Home » Vakantietip
reisadvies wintersport

Hoe komt de wintersport er dit jaar uit te zien?

Voor doorgewinterde wintersporters wordt het dit jaar nog even lastig. Corona gooit namelijk roet in het eten voor menig wintersportvakantie. Natuurlijk willen we zo veilig mogelijk naar wintersportlanden als Oostenrijk, maar kan dat überhaupt? De wintersportoorden doen hun best om alles mogelijk te maken, maar er zijn grenzen aan wat mogelijk is. Grote wintersportgebieden zoals Ischgl hebben de seizoensstart al ver uitgesteld en het ziet er steeds meer naar uit we voor de kerst niet op wintersport kunnen. Hoe komt de wintersport er in 2020/2021 uit te zien? Je leest het hier met als voorbeeld het onder Nederlanders meest populaire wintersportland: Oostenrijk.

Kunnen we wintersporten deze winter?

Feit is dat het gekke tijden zijn. Een groot deel van de landen waar je normaal gesproken misschien op de latten zou staan in de winter heeft nu (november 2020) code oranje. Reizen naar die landen wordt afgeraden.

Natuurlijk kan er nog van alles veranderen. Wij hopen dat we gewoon weer de bergen in kunnen om te genieten van de sneeuw, de wintersport en de prachtige omgeving. Hier houden we zelf de reisadviezen bij, maar de situatie kan snel veranderen, daarom raden we je aan om voor actueel reisadvies altijd te kijken op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De reisadviezen die daar vermeld staan zijn altijd het meest actueel.

Welke regels omtrent corona in Oostenrijk zijn er sowieso?

Wat er dit seizoen ook gaat gebeuren; er zijn sowieso enkele regels samengesteld door de Oostenrijkse overheid. Op dit moment geldt er een strengere lockdown, waarmee de Oostenrijkse regering hoopt dat de ergste problemen voor de kerst zijn opgelost. OF we dan weer naar Oostenrijk kunnen is nog afwachten, maar áls dat weer kan, moet je alsnog rekening houden met een aantal maatregelen:

  • Après-ski is niet mogelijk. Je mag eten en drinken wanneer je zittend aan tafel zit.
  • In gondels is mond- en neusbescherming verplicht. In de rij voor de gondels moet minimaal 1 meter afstand worden gehouden. Gondels en cabines worden regelmatig ontsmet.
  • Ski-lessen kunnen doorgaan mits de groepen niet groter zijn dan 10 personen. De opstelling van de skiklasjes staan vast en mogen niet veranderd worden.
  • In hotels en accommodaties moet altijd minimaal 1 meter afstand gehouden worden. In de openbare ruimtes van een accommodatie moet je mond- en neusbescherming dragen.
  • In de supermarkten en winkels in Oostenrijk is mond- en neusbescherming verplicht.
  • In sommige accommodaties kan je temperatuur gemeten worden.
  • Je kunt je op sommige plekken in Oostenrijk laten testen op COVID-19.

Toerisme is belangrijk in Oostenrijk maar veiligheid voorop

Voor Oostenrijkers is het duidelijk: toerisme, voornamelijk vanuit Nederland, is een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het land. Wist je dat Nederlanders een van de grootste groepen mensen is die in de winter naar de Oostenrijkse bergen gaan? In Tirol alleen al is een kwart van de Oostenrijkers werkzaam in toerisme. Moet je je voorstellen wat daarmee gebeurt wanneer de toeristen in de winter niet komen.

Daarom wordt er nu alles aan gedaan om in de winter zo gewoon mogelijk open te kunnen. Dat zal dus met de nodige maatregelen gepaard gaan, maar hoe fijn zou het zijn dat strenge regels die nu gelden uiteindelijk een positieve invloed hebben op de wintersport? In de zomer bleken de strenge regels van het voorjaar goed te werken. Het was pas na de zomervakantie dat de cijfers weer de verkeerde kant op gingen; iets wat we ook in Nederland zien.

Goede voorbereiding wintersport 2020/2021

Zodra het weer even kan, zoeken mensen de sneeuw op. De verwachting is dat het niet zo druk wordt als andere jaren. Misschien juist hartstikke lekker wanneer de piste een keer rustig is en je alle ruimte hebt om te skiën of te snowboarden. Bereid je altijd voor op een wintersportvakantie, verdiep je in de situatie en in de lokale regels, maar vergeet ook al je andere voorbereiding niet!

Daarmee bedoelen we dus ook al je voorbereidingen ook op het gebied van skikleding, outdoorgear en andere benodigdheden. Kies voor een lekkere warme jas, een waterdichte skibroek, warme sokken en goede beschermingsmaterialen. Skikleding in een fel kleurtje is altijd net iets veiliger op de piste, want op die manier val je lekker op. Let ook goed op de keuze van je wintersportjas. Beschikt de jas over de nodige handigheden, zoals een RECCO-systeem, een fluitje en fluorescerende vlakken? En heeft de jas een stevige sneeuwvanger? Alleen met de juiste voorbereiding kun je volop van de bergen en de rust genieten.

 

 

 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.