Uitzicht vanaf de Belchen

Kunstenaar omhult topkruis in het Zwarte Woud

Project Orbi. Foto Marco SchulerSinds begin dit jaar is het kruis op de top van de Belchen (1414 m) in het Zwarte Woud omsloten door een houten bouwwerk. Dat is het werk van kunstenaar Marco Schuler, die daarmee de christelijke symboliek tijdelijk wil verbergen. De 'ruimte van het mysterie' staat nu weer open voor andere ideeën.

Voor het project met de titel 'ORBI' dient de berg als sokkel, maar is die tegelijkertijd ook deel van het kunstwerk. De Belchen is met zijn kale, onherbergzame top een plek met een grote aantrekkingskracht, legt Schuler uit op zijn website, 'een plaats van verlangen'. Vroeger was het een bedevaartsoort, een oriëntatiepunt en een sterrenwacht, nu is het een geliefd doel voor natuurliefhebbers en (winter)sporters.

Uitzicht vanaf de BelchenOm het mysterie van de onherbergzame top weer terug te brengen, heeft Schuler het topkruis met een vijf meter hoge kist omgeven. Het hout is afkomstig van bankjes waarop pelgrims konden uitrusten tijdens het bezoek van de paus aan Freiburg, afgelopen september. Er zijn twee ronde gaten gemaakt aan elke zijde van het bouwwerk, die als een soort ogen de verte in turen. "Een bijna kinderlijk, vriendelijk, waakzaam gezicht, dat op mysterieuze en stille manier afstandelijk blijft", aldus Schuler op de website.

De Belchen is de op drie na hoogste berg van het Zwarte Woud. Bij helder weer biedt de top uitzicht op de Alpen, van de Zugspitze tot de Mont Blanc. Het kunstwerk 'ORBI' zal hier nog tot 31 augustus 2012 staan, daarna wordt het kruis weer onthuld. 

Bekijk hier een filmpje van de opbouw van dit bouwwerk.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)