Skilift in de Franse Alpen

Lawine vernielt palen van een skilift in Frankrijk

Skilift in de Franse AlpenIn het Franse skigebied Saint-François-Longchamp heeft een lawine vrijdag twee palen van een skilift omver geduwd. Er zaten op dat moment 70 skiërs in de lift, maar zij konden allen veilig geëvacueerd worden. Gelukkig was de piste gesloten in verband met het lawinegevaar.

De lawine had een zeer lage snelheid, maar bestond uit een grote sneeuwmassa: onderaan de helling was deze wel acht meter hoog. Ondertussen was de schuivende sneeuwmassa opgemerkt door Marie-Helene Dulac, de operator van de skilift, die zorgde dat niemand meer instapte. De stoeltjes die uiteindelijk onder de sneeuw bedolven raakten waren daardoor leeg. Bij het dalstation kwam de lawine tot stilstand.

"Ik zag de twee liftpalen onderaan de helling buigen alsof ze van klei waren", zei Dulac. De lift was inmiddels ook stopgezet. Even later konden de inzittenden worden geëvacueerd, per helikopter of afdalend met een touw. Volgens Daniël Darves, directeur van het skigebied, was het lawinerisico 3, lokaal 4. De zwarte piste waar de lift overheen ging werd beschouwd als risicovol en was dan ook al een maand gesloten.

Waarschijnlijk is de lawine veroorzaakt door de intredende dooi. De Franse weerdienst had vorige week al gewaarschuwd voor een hoog lawinerisico in de noordelijke Alpen, wegens flinke stijging van de temperaturen.

Bronnen: Le Figaro, Le Dauphiné

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?