Lawinegevaar 5 in Franse Pyreneeën

Tot vrijdag kenden de (Franse) Pyreneeën en Andorra een matige start van het winterseizoen met sneeuwhoeveelheden die duidelijk lager waren dan andere jaren. Sinds zondag is er al tot 200 cm verse sneeuw gevallen in de skigebieden aan de Franse kant van de Pyreneeën. Uit voorzorg zijn sinds dinsdagochtend daardoor zo goed als alle liften in de skigebieden gesloten.

Meteo France waarschuwt voor zeer grote lawines. Er is een 'code rouge' afgegeven voor lawine gevaar. Lawinegevaar 5 op alle hellingen. 5 op een schaal van 5 ofwel zeer groot. Bij lawinegevaar 5 wordt het openbare leven bedreigd en zijn grote spontane lawines mogelijk. Veel wegen zijn daardoor afgesloten.

De hevige sneeuwval gecombineerd met sterke windvlagen (tot 100 km/u) en warmere lucht die stilaan binnenstroomt, zorgt voor een extreem gevaarlijke toestand. Het is een situatie die zich slecht één keer in de twintig jaar voordoet volgens experts.

Afgesloten skigebieden

De skistations van Gavarnie, Hautacam, Cauterets, Artouste, Pierre-Saint-Martin en Gourette zijn gesloten. Het skioord Superbagnères in de Haut-Garonne kreeg vier lawines te verwerken, gelukkig zonder grote schade en slachtoffers.

Laten we in ieder geval hopen dat er geen ernstige ongelukken gebeuren en dat wintersporters verstandig met dit gevaar omgaan.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?