Leave no trace

Leave no trace… tijd voor een update?

Zo’n vijftig jaar geleden ontstonden in de Verenigde Staten de eerste ideeën rondom de Leave no trace principes. Zeven gouden regels waar elke buitensporter zich aan zou moeten houden om de plekken waar we zo graag komen mooi te houden.

Die zeven principes waren vooral een beetje opvoeding voor de steeds groter wordende groep buitensporters. Zo moesten al die buitensporters leren hoe ze op een duurzame manier van de buitenwereld konden genieten, waarmee de impact van alle buitensporters zo klein mogelijk moest blijven.

De zeven Leave no trace principes

De meeste mensen zullen wel bekend zijn met de zeven Leave no trace principes. Al was het maar omdat ze in de afgelopen decennia in ons gevoel zijn gaan zitten en eigenlijk ook een beetje gezond verstand zijn. Toch zetten we ze nog even onder elkaar.

  • Bereid je goed voor op je avontuur
  • Reis en verblijf op daarvoor bestemde paden en plekken
  • Gooi je afval weg op een goede manier
  • Laat achter wat je tegenkomt
  • Houd de invloed van je kampvuur zo klein mogelijk
  • Houd rekening met de dieren
  • Houd rekening met andere buitensporters

Meer weten over de Leave no trace principes? De Amerikaanse organisatie Leave no trace is ontstaan rondom deze zeven principes en heeft meer informatie over de principes op haar website.

Tijd voor een update?

Maar zijn deze zeven principes nog wel van deze tijd, of is het na 50 jaar tijd voor een update? De afgelopen decennia is de buitensportwereld flink veranderd. We zijn met veel meer mensen de bergen in getrokken, we komen op plekken die nog niet zo lang geleden onbereikbaar leken, we gaan vaker en verder met andere vervoersmiddelen en we nemen veel, heel veel spullen mee.  Spullen die we vijftig jaar geleden allemaal nog niet meenamen, van drones tot selfiesticks. Is het niet eens tijd voor een update?

Heb jij een idee om de zeven Leave no trace principes van een echte 21e-eeuwse update te voorzien? Discussieer mee op onze Facebook pagina.

Meer inspiratie

Ontdek het skigebied Turracher Höhe (1.763 m). Dit is één van de meest sneeuwzekere en gevarieerde skigebieden in Oostenrijk.

Afdalen van de vers geprepareerde pistes en als allereerste in het skigebied zijn. Het eerste spoor is voor jou!

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.