Windmolens in Xinjiang - China

"Liever een gletsjer met windmolens dan geen gletsjer meer"

Windmolens in Xinjiang, ChinaEen gepland windmolenpark aan Italiaanse zijde van de Brennerpas is in strijd met internationale milieuafspraken. Dat zegt Club Arc Alpin, de internationale belangenvertegenwoordiger van Alpenverenigingen. Daarom stelt zij een onderzoekscommissie aan die moet bepalen of Italië ter verantwoording kan worden geroepen.

Alpenconventie

Het Brennerwindmolenpark is al een tijdje omstreden. De regering van Zuid-Tirol gaf in oktober 2011 groen licht voor de plaatsing van de windmolens, terwijl een milieu-adviescommissie een negatief rapport opstelde. Ook het bestuur van Tirol aan de andere kant van de grens is tegen, omdat het park ook voor hen gevolgen zou hebben. De molens komen namelijk direct naast een beschermd Oostenrijks natuurgebied te staan en dat zou verboden zijn.

'Ideale locatie'

Het windmolenpark bij de Brennerpas zou het hoogste van Europa worden. De 19 geplande molens komen op 2000 meter hoogte op de Sattelberg te staan, waar het volgens de projectontwikkelaar altijd waait. De locatie wordt dan ook ideaal genoemd, mede omdat de molens vanuit de dorpen niet zichtbaar zijn. Ze zouden 32.000 huishoudens van stroom kunnen voorzien.

Op de website van de projectontwikkelaar staat een filmpje over de geplande windmolens. Om de noodzaak van het project te benadrukken wordt ook een vroegere Duitse milieuminister geciteerd: “Liever een gletsjer met windmolens dan helemaal geen gletsjer meer.”

Bron: CIPRA

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer