De Matterhorn - één van Europa's bekendste bergen

Matterhorn brokkelt af door hogere temperaturen

De Matterhorn, één van Europa's bekendste bergenDe cyclus van vriezen en dooien op de steile hellingen van de Matterhorn zorgt voor instabiliteit van de rotsen. Klimaatverandering versterkt dit proces, hebben Zwitserse wetenschappers ontdekt. Volgens hen kan dit ook elders in de Alpen voor onveilige situaties zorgen.

De Matterhorn (4478 m), op de grens van Zwitserland en Italië, is beroemd om zijn enorme steile hellingen die al aan vele klimmers het leven hebben geëist. Recent onderzoek toont aan dat de piek alleen maar gevaarlijker wordt, omdat het risico op vallende rotsen flink is gestegen. De fotogenieke berg blijkt langzaam af te brokkelen.

“Het aantal rotslawines is de laatste tien jaar sterk toegenomen, en dat kunnen we niet alleen verklaren doordat we er simpelweg meer op letten”, zegt Stephan Gruber, leider van het onderzoek, tegen The Independent. Uit metingen op 17 plekken op de berg blijkt dat het te maken heeft met het ijs in de rotsspleten. Wanneer dit smelt in de zomer en ’s winters opnieuw bevriest, zorgt het voor verwijding van de spleten.

Het lijkt er dus op dat het nadelige effect van klimaatverandering op de bergen groter is dan gedacht. “Het ligt voor de hand dat deze processen zich ook elders op deze hoogte in de Alpen voordoen”, zegt Gruber. De instabiliteit van hellingen kan ook gevolgen hebben voor bouwwerken die erop staan. “Kabelbanen op grote hoogte zullen wellicht extra gecontroleerd moeten worden.”

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)