Een berg beklimmen via een klettersteig brengt risico's met zich mee

Meer reddingsacties, maar minder doden en gewonden

Een berg beklimmen via een klettersteig brengt risico's met zich meeDe Duitse Alpenvereniging heeft de cijfers bekend gemaakt van de bergongevallen in 2010/2011. Er zijn drie trends te bespeuren: meer reddingen, maar minder ongelukken met dodelijke afloop. Er zijn meer reddingen bij klettersteigen geweest. En ten derde dat hoe meer ervaring bergsporters hebben, des te minder ze bij ongevallen betrokken zijn.

Sinds 60 jaar houdt de DAV de ongevalstatistieken bij. Het ongevallen quota (het aantal ongevallen en noodoproepen in verhouding met het aantal DAV-leden) daalt sinds de statistieken worden bijgehouden.Opvallend zijn de ongelukken bij klettersteigen. Sinds 2006 is het aantal reddingen daar zeer sterk gegroeid. Het gaat vooral om mensen die op een bepaald punt niet meer voor of achteruit kunnen en dus gered moeten worden. Steeds meer onervaren mensen beginnen aan een klettersteig. Langere en moeilijke via ferrata's worden steeds populairder.

Hoe meer ervaring, hoe minder risico

Wandelen is nog steeds de meest veilige sport in de bergen om te beoefenen. Net als in de voorgaande jaren vindt bijna eenderde van alle bergongelukken in 2011 plaats bij het wandelen. Een groot aantal, maar dat komt omdat wandelen de bergsport is die het meest en langst beoefend wordt. De helft van deze ongelukken bestaat uit uitglijden of struikelen. Andere wandelongelukken worden veroorzaakt door lichamelijke klachten of mensen die de weg kwijtraken en verdwalen.

Ervaring, vaardigheid en kennis en zijn een vereiste om ongelukken te voorkomen. Zelfkennis is ook belangrijk. Zorg dat je weet wat je kunt en neem geen onnodige risico's. Over het algemeen geldt: hoe meer ervaring je hebt, hoe minder risico je neemt.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?