Een lege weg in Frankrijk; alpe d'huez. Foto rouleur lent

Met de auto naar de Alpen: zwarte zaterdagen in Frankrijk

Een lege weg in Frankrijk; alpe d'huez. Foto rouleur lentNu de vakantieperiode voor veel mensen begonnen is of nadert, is het handig om meer te weten over de verkeersdrukte in Frankrijk. Voornamelijk over de zwarte zaterdag, een veelal bekende term. Voor de mensen die het niet weten: dit zijn de dagen waarop extreme drukte wordt verwacht op de Franse wegen, veelal op zaterdag.

Het verkeersorgaan van Frankrijk, de Bison Futé, gebruikt verschillende kleuren om de drukte aan te geven. Zo wordt zwart aangeduid als extreem druk en geeft ook de rode kleur aan dat er drukte verwacht kan worden. Deze kleuren worden ook gebruikt in de Zomerkalender van de ANWB, dat een algemeen beeld geeft over de te verwachte verkeersdrukte in Frankrijk. Naast de rode en de zwarte kleur wordt er ook gebruikgemaakt van de oranje kleur. Ook deze kleur geeft aan dat het druk kan zijn op de wegen, al dan niet zo extreem.

Zwarte zaterdagen 3 en 10 augustus 2013

De zwarte zaterdagen in de zomerperiode van 2013 zijn zaterdag 3 augustus en 10 augustus. Op deze dagen wordt de meeste drukte verwacht op de wegen richting het zuiden van Frankrijk. Op zaterdag 10 augustus wordt er voornamelijk veel drukte verwacht in de omgeving van Rhône-Alpes en het zuidoosten van Frankrijk. Ook op de wegen richting het noorden wordt drukte verwacht.

Advies richting de Alpen

De ANWB stelt de Zomerkalender beschikbaar om de reizigers te kunnen voorbereiden op de drukte. Ook adviseren het ANWB en de Bison Futé zoveel mogelijk te reizen op de dagen die niet als rood of zwart gemarkeerd zijn. Zoals de kalender aangeeft, zijn de drukste dagen in de weekenden (vrijdag, zaterdag en zondag) van de vakantieperiodes.

Meer informatie over de Zomerkalender is te vinden op de website van de ANWB (pdf).

Bron: rendezvousenfrance

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?