bergbus munchen

Met de bus van München naar de bergen

Nog eventjes geduld en dan komt de bus. Vanaf pinksteren 2021 start er een pilot met een aantrekkelijke busverbinding tussen München en Chiemgau, Ammergauer Alpen en Allgäu. Dat betekent een flinke verbetering van het openbaar vervoer richting de bergen.

Met een groot vliegveld, een groot treinstation is München een belangrijk knooppunt voor verkeer richting de Alpen. Tenminste dat zou je denken. In de praktijk rijden we er met onze auto vaak hard voorbij, als we niet in de vele files rondom de stad terechtkomen, tenminste. En helemaal gek is dat niet, want hoe graag we ook zouden willen, het openbaar vervoer dat stad en bergen met elkaar moet verbinden, is niet altijd even goed.

Nieuwe busverbinding voor minder drukte en lawaai

Daar moet iets aan veranderen. Dat vond ook de Deutscher Alpenverein. De afdeling München & Oberland is daarom een initiatief gestart om het openbaar vervoer tussen München en Chiemgau, de Ammergauer Alpen en Allgäu te verbeteren. Door een aantrekkelijke busverbinding op te zetten, hoopt de Alpenvereniging dat de drukte op de wegen richting de bergen afneemt, en daarmee ook de geluidsoverlast, overlast van uitlaatgassen en worden al te drukke toeristische hotspots ontlast. De bus gaat namelijk niet naar plekken die al platgelopen worden, maar ontsluit juist de minder drukke plaatsen. Zo worden de toeristenstromen beter gespreid en worden de plekken die al druk zijn niet nog drukker.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


En daar blijft het volgens de Alpenvereniging niet bij. De vereniging wijst erop dat bergsporters behoorlijk wat tijd winnen door de verbinding. Niet zozeer omdat de verbinding sneller is, maar omdat je niet op de weg hoeft te letten, kun je iets anders doen onderweg. Ontbijten, nog even de route van je toch doornemen, of gewoon simpelweg uit het raam staren en alvast genieten van het Beierse landschap.

Dienstregeling en prijzen

De nieuwe busverbinding is nu nog een tijdelijke pilot, maar de vereniging hoopt dat de verbinding een succes wordt. Tijdens de pilot rijdt de bus in weekenden van München meerdere keren per dag richting de bergen. De eerste ritten vertrekken vroeg, zodat bergsporters die vroeg op pad willen zijn, ook op tijd mee kunnen rijden. Aan boord is voldoende ruimte voor klimuitrusting, grote rugzakken, fietsen en kinderwagens. Grote spullen moet je wel van tevoren aanmelden. Dat kan bij het online bestellen van een ticket. De bus gaat in eerste instantie voor een periode van acht tot tien weken rijden.

In München komen er verschillende opstapplaatsen, die allemaal op plaatsen liggen die goed te bereiken zijn met ander openbaar vervoer, of met eigen vervoer. Waar de haltes precies komen te liggen, is echter nog niet bekend gemaakt.

Wie nu alvast wil boeken, moet nog even geduld hebben. Want ook de tarieven zijn nog niet bekend. Net als de precieze dienstregeling. Daarover zal de Duitse Alpenvereniging later meer bekend maken via hun website.

 

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?