bergbus munchen

Met de bus van München naar de bergen

In het voorjaar van 2021 startte een pilot met een aantrekkelijke busverbinding tussen München en Chiemgau, Ammergauer Alpen en Allgäu. Dat betekende een flinke verbetering van het openbaar vervoer richting de bergen. De bus was een succes en gaat ook in 2022 weer rijden! 

Succesvolle pilot

In 2021 was de 'Bergbus' nog een pilot. Tijdens die pilot red de bus in weekenden van München meerdere keren per dag richting de bergen. De eerste ritten vertrokken vroeg, zodat bergsporters die vroeg op pad wilden, ook op tijd mee konden. En dat was een succes! De pilot zou lopen tot augustus, maar werd verlengd tot 31 december. In totaal namen meer dan tweeduizend mensen de bus -die dus alleen in de weekenden reed- en bespaarden daarmee meer dan duizend autoritten. Dat stemde tot tevredenheid, ook in de gemeenteraad van München, waar een aanvraag werd gedaan om de bergbus ook tijdens het seizoen van 2022 te laten rijden.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Die aanvraag is gehonoreerd, en hoe. De gemeente heeft namelijk besloten zich actief in het project te gaan mengen, waardoor het project nu veel breder en steviger ondersteund wordt. In 2022 gaan er vier buslijnen rijden in de richting van Chiemgau, de Blauberge en Rofan en het Leitzach-/Ursprungtal. 

In de bus

Aan boord is voldoende ruimte voor klimuitrusting, grote rugzakken, fietsen en kinderwagens. Grote spullen moet je wel van tevoren aanmelden. Dat kan bij het online bestellen van een ticket. In München zijn verschillende opstapplaatsen, die allemaal op plaatsen liggen die goed te bereiken zijn met ander openbaar vervoer, of met eigen vervoer. Onderweg en bij de eindhalte, krijg je tips voor wandelroutes vanaf de verschillende stopplaatsen. 

Meer weten over de bus? Op de website van de Duitse Alpenvereniging vind je meer informatie

Waarom een busverbinding?

Met een groot vliegveld, een groot treinstation is München een belangrijk knooppunt voor verkeer richting de Alpen. Tenminste dat zou je denken. In de praktijk rijden we er met onze auto vaak hard voorbij, als we niet in de vele files rondom de stad terechtkomen, tenminste. En helemaal gek is dat niet, want hoe graag we ook zouden willen, het openbaar vervoer dat stad en bergen met elkaar moet verbinden, is niet altijd even goed.

Daar moet iets aan veranderen. Dat vond ook de Deutscher Alpenverein. De afdeling München & Oberland is daarom een initiatief gestart om het openbaar vervoer tussen München en Chiemgau, de Ammergauer Alpen en Allgäu te verbeteren. Door een aantrekkelijke busverbinding op te zetten, hoopt de Alpenvereniging dat de drukte op de wegen richting de bergen afneemt, en daarmee ook de geluidsoverlast, overlast van uitlaatgassen en worden al te drukke toeristische hotspots ontlast. De bus gaat namelijk niet naar plekken die al platgelopen worden, maar ontsluit juist de minder drukke plaatsen. Zo worden de toeristenstromen beter gespreid en worden de plekken die al druk zijn niet nog drukker.

En daar blijft het volgens de Alpenvereniging niet bij. De vereniging wijst erop dat bergsporters behoorlijk wat tijd winnen door de verbinding. Niet zozeer omdat de verbinding sneller is, maar omdat je niet op de weg hoeft te letten, kun je iets anders doen onderweg. Ontbijten, nog even de route van je toch doornemen, of gewoon simpelweg uit het raam staren en alvast genieten van het Beierse landschap.

 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen