Schneetourenbus Zwitserland

Hij rijdt weer: de Zwitserse Schneetourenbus

Vorig jaar werd er mee getest, en ook in het winterseizoen van 2019-2020 kun je er weer mee op pad: de Schneetourenbus in Zwitserland.

De Schneetourenbus is een initiatief om de start- en eindpunten van populaire sneeuwschoenwandelroutes en toerskiroutes beter toegankelijk te maken met het openbaar vervoer. Vaak zijn de start- en eindpunten een eind verwijderd van de dichtstbijzijnde haltes voor het openbaar vervoer, waardoor veel mensen uiteindelijk toch maar met de auto naar hun wandeltocht reizen. De Schneetourenbus moet een alternatief vormen voor die auto’s.

Makkelijker reserveren

In het seizoen 2018-2019 werd een eerste test gedaan met de Schneetourenbus en ondanks dat het aantal reizigers nog een beetje tegenviel, waren de resultaten goed genoeg om ook in het seizoen 2019-2020 verder te gaan met het project. Daarbij is het systeem om een plekje in de bus te reserveren, vereenvoudigd, zodat mensen nog makkelijker gebruik kunnen maken van de bus.

Hoe werkt de Schneetourenbus?

De Schneetourenbus werkt een beetje als een belbus. Van te voren meld je je aan voor een traject. Als er genoeg plekken bezet zijn gaat het ‘stoplicht’ op groen en vertrekt de bus ook daadwerkelijk op het afgesproken tijdstip. Dat laatste klinkt misschien als een grote onzekerheidsfactor voor de planning van je tocht, maar op een aantal trajechten vertrekt er al een bus als er maar twee plaatsen bezet zijn, dus als jij en je toerski- of wandelmakker samen reserveren, weet je zeker dat je bus rijdt.

De Schneetourenbus rijdt in vijf Zwitserse kantons, op acht trajecten:

  • Zwischenflüh-Meniggrund (Diemtigtal)
  • Huttwil-Luthern Bad (Luthertal)
  • Bivio-Alp Güglia (Julierpass)
  • Disentis-Curaglia-Fuorns-Alpe Casaccia (Lukmanier)
  • Pany-Geisswis (Prättigau)
  • Versam-Brün (Safiental)
  • Andermatt-Göschenen-Wassen-Färnigen (Meiental/Susten)
  • Ernen-Binn-Fäld (Binntal)

Meer bussen in 2020

Het is de bedoeling dat er in het winterseizoen 2020-2021 nog meer trajecten bij komen. De complete dienstregeling én alle informatie voor reserveringen vind je op de website van de Schneetourenbus.

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling