Bernina Express. Foto Switserland Tourism Franziska Pfenniger

De 5 mooiste treinreizen door de Zwitserse bergen

Heerlijk uit het raam staren terwijl het landschap aan je voorbij trekt. Dat is reizen met de trein. Ontdek Zwitserland vanuit de trein op een aantal bijzondere routes, naar het hoogst gelegen treinstation in Europa bijvoorbeeld, of juist een route met schitterende vergezichten.

Wilhelm Tell Express. Foto Switserland TourismDe Wilhelm Tell Express. Met trein en boot naar de oorsprong van Zwitserland

Met de Wilhelm Tell Express geniet je per trein én per boot van twee van de mooiste delen van Zwitserland. Van Lugano in Ticino rij je over de Gotthardlijn dwars door de Zwitserse Alpen naar Flüelen in het midden van Zwitserland. Daarna is er de onvergetelijke boottocht over het Vierwoudstrekenmeer naar Luzern met een historisch raderstoomschip.

Route: Lugano–Luzern of Luzern–Lugano, 182 km, 5 uur en 21 minuten

 

Glacier Express. Foto Swiss Travel System - Christof Sonderegger

De Glacier Express. De langzaamste sneltrein ter wereld

De Glacier Express vertrekt vanaf de voet van de Matterhorn en rijdt over 291 bruggen en door 91 tunnels naar St. Moritz. De trein heeft de bijnaam ‘de langzaamste sneltrein ter wereld’ en dat zorgt ervoor dat je volop van de natuur, de bergen en de uitzichten kunt genieten. Je passeert de 2033 meter hoge Oberalppas, de Rijnkloof, het kastelenrijke Domleschg en het Engadin. 

Route: Zermatt – St. Moritz of St. Moritz – Zermatt, 291 km, 8 uur.

 

Jungfraujoch-rondrit. Foto Swiss Travel SystemJungfraujoch-rondrit Naar het dak van Europa

Deze route is niet lang, maar spectaculair. De Jungfraubahn brengt je naar het hoogste treinstation van Europa op 3454 meter! Het treintje kruipt door lange bergtunnels naar boven. Daar geniet je van een spectaculair uitzicht op de Aletschgletsjer, de Eiger, de Mönch en de Jungfrau. Op de terugweg rij je door de natuur met watervallen en groene weiden weer terug naar Interlaken.

Route: Interlaken – Jungfraujoch, 37 km, 2 uur 17 minuten.

 

Golden Pass line.  Foto Swiss Travel System - Christof SondereggerDe GoldenPass line

Twee talen, drie regio’s en acht meren De GoldenPass line rijdt van Luzern naar Montreux in het kanton Vaud. Aan het begin van de reis geniet je van het traditionele Zwitserse leven en aan het einde van de reis kan je je onderdompelen in de Franse flair aan het Meer van Genève. Als je van nostalgie houdt, kan je deze reis maken in de GoldenPass Classic, een nagebouwde elegante belle-époquetrein.

Route: Luzern – Montreux, 191 km, 5 uur en 8 minuten.

 

Bernina Express. Foto Switserland Tourism Franziska PfennigerDe Bernina Express. Rijden over werelderfgoed

De Bernina Express rijdt van Chur, de oudste stad van Zwitserland naar Tirano in Italië. Vanuit daar kan je met de Bernina Express Bus doorrijden naar Lugano in Ticino. Op dit bergachtige traject kom je 55 tunnels en 196 bruggen en viaducten tegen, waaronder het beroemde Landwasserviaduct. Deze is met een hoogte van 65 meter een van de (letterlijke) hoogtepunten van de reis.

Route: Chur – Tirano (Italië), 148 km, 4 uur 13 minuten.

 

Grand Train Tour. Foto Swiss Travel System Marcus GygerDe Grand Train Tour van Zwitserland. Bijzonder!

De Grand Train Tour combineert verschillende mooie panorama-treintrajecten tot een bijzondere route van 1280 kilometer dwars door Zwitserland. Er zijn 8 etappes en voor de hele tocht is maar één enkel ticket nodig – de Swiss Travel Pass. Je kan in- en uitstappen wanneer je maar wilt!

 

 

 

 

 

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier een stukje berg geschiedenis