Bergmeer in Zwitserland

Mogelijk 600 nieuwe meren in Zwitserland

Bergmeer in ZwitserlandVolgens een studie van de Zwitserse overheid en de Universiteit van Zürich kunnen er voor het einde van deze eeuw 600 nieuwe bergmeren ontstaan in Zwitserland. Computermodellen tonen aan dat veel Zwitserse gletsjers over honderd jaar, op wat kleine restjes na, door de opwarming van de aarde weggesmolten kunnen zijn.

Het overtollige water dat van de gletsjers afkomt kan tot gevolg hebben dat er in de Zwitserse Alpen 500 tot 600 nieuwe bergmeren bij komen. Deze meren kunnen een diepte bereiken van 300 meter en zullen een gezamenlijke oppervlakte hebben van zo’n 60 vierkante kilometer.

Het ontstaan van nieuwe meren kan een grote invloed hebben op de leefomgeving in de betrokken gebieden. Door het smelten van de gletsjers zal de omvang van bestaande, en nieuwe, meren toenemen, waardoor valleien kunnen overstromen. Grote stukken rots, die loskomen door het smeltende ijs, kunnen eveneens tot vloedgolven en overstromingen leiden.

Ondanks de gevaren ziet de Zwitserse overheid ook positieve kanten aan het ontstaan van de nieuwe meren. Zo denkt zij dat het toerisme toe zal nemen in de gebieden waar de nieuwe meren zullen komen. Daarnaast kunnen de nieuwe meren gebruikt worden voor het opwekken van energie en kunnen door de vergrote hoeveelheid water een groot aantal nieuwe waterkrachtcentrales gebouwd worden.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.