Mount Everest ©watchsmart

Mount Everest deze lente nagenoeg leeg en verlaten

Mount Everest ©watchsmartDe meeste beklimmingen komende maand van de Mount Everest lijken niet door te gaan. Ondanks dat de maand mei bekend staat als dé klimmaand op de Everest, hebben sherpa-gidsen besloten om de berg dit klimseizoen niet op te gaan. Hun besluit volgt na het dodelijkste drama in de geschiedenis van de berg.

De afgelopen dagen hebben sherpa’s, betrokken organisaties en de Nepalese regering overleg gevoerd over het wel of niet beklimmen van de Everest in de gunstige klimmaand mei. Gisteren namen de sherpa’s een besluit: ze gaan niet de berg op. Daarvoor is het lawinedrama van vrijdag, die waarschijnlijk zestien maar zeker dertien sherpa-gidsen het leven kostte, veel te pijnlijk en te beangstigend.

Bekijk hier beelden van de lawine:

Miljoenen-inkomsten

De Nepalese regering probeerde het klimseizoen de afgelopen dagen nog te redden door een betere financiële compensatie aan te bieden aan de sherpa-gidsen. Op dit aanbod zijn ze niet in gegaan, in tegendeel: sommige gidsen hebben de Everest al verlaten.

Tussen betrokkenen zouden nog meer overleggen gevoerd worden, waaronder tussen de belangenvereniging van de berggidsen en de sherpa’s en de regering. Een annulering van de beklimmingen zou Nepal een forse financiële deuk opleveren, want het land verdient miljoenen aan het bergtoerisme op de Everest.

Moeilijk besluit

De sherpagemeenschap vindt het van meer waarde om de overleden vrienden en familieleden te eren door de berg dit seizoen niet meer op te gaan. De inkomsten zijn echter ook in het belang van die gemeenschap, die leeft van het bergtoerisme. Dat maakte het besluit om niet te klimmen moeilijk en daarom is ook niet zeker dat álle sherpa’s afzeggen.

Doordat de sherpa’s niet de berg op gaan, moeten ook ruim driehonderd klimmers, onder wie de Nederlander Eric Arnold – die zijn tweede Everest-beklimming wilde wagen – en de Amerikaan Joby Ogwyn – die van de berg af wilde springen – naar huis, hoeveel maanden ze ook getraind hebben. Veel klimmers lijken in het basiskamp te willen blijven; zij hebben de hoop dat de beklimmingen alsnog te maken. Vooralsnog gebeurt dat niet.

Geen sprong van de Everest

Joby Ogwyn wilde op 11 mei gekleed in een wingsuit van de bijna negen kilometer hoge berg af springen, live voor het oog van de Discovery Channel-kijker. De dood van zijn eigen sherpa-gidsen door de lawine, weerhield hem niet om toch te willen springen, ondanks dat zijn “hart gebroken” was. Zondag echter maakte Discovery Channel bekend dat het Ogwyns sprong niet wilde uitzenden uit respect voor de overledenen en overlevenden. Daarop heeft Ogwyn besloten om dit jaar niet te springen.

Of Eric Arnold zijn tweede Everest-beklimming een andere keer moet maken, is nog niet bekend, maar zonder sherpa-gidsen, die alle routes, alternatieven, gevaren, en oplossingen kennen en daarnaast spullen dragen, is de hoogste berg op aarde vrijwel onbeklimbaar.

Hieronder vertelt een overlevende hoe hij de lawine-inslag ervoer:

De teleurgestelde sherpagemeenschap vertelt hoe de regering heeft gehandeld:

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden