Hoe hoog is Mount Everest

Mount Everest is een stukje hoger!

De Mount Everest is hoger dan gedacht! Twee teams uit China en Nepal hebben de berg opnieuw opgemeten en wat blijkt: de Mount Everest is bijna een meter hoger dan werd gedacht.

De hoogte van de berg is al jaren een discussiepunt. In de jaren ’50 werd de berg door onderzoekers uit India opgemeten, waarbij zij een hoogte van 8848 vaststelden. Maar, Chinese onderzoekers vonden dat de sneeuwlaag op de top niet meegeteld mocht worden en zetten de hoogte van de berg op 8844 meter. De Indiase versie kwam in de meeste boeken terecht, ook in Nepal.

Hoe hoog is de hoogste berg ter wereld?

Maar daardoor bleef de vraag wel een beetje hangen. Hoe hoog is de hoogste berg ter wereld nou eigenlijk? En hoe meet je de hoogte van een berg eigenlijk? Zeker na de aardbeving van 2015 werd er veel over die vraag gediscussieerd. Er waren geologen die er vanuit gingen dat de berg door de verschuiving van aardplaten lager was geworden, maar anderen dachten dat de berg daardoor juist hoger geworden zou zijn.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Tijd dus, voor een onderzoek. De Chinezen stuurden een team onderzoekers de berg op, die gebruik konden maken van de rust op de berg door de sluiting aan de Chinese kant en de coronacrisis. De Nepalezen stelden de hoogte vast door die via meer traditionele berekeningen vast te stellen. De resultaten van de twee onderzoeken werden vervolgens samengevoegd, zodat de twee landen nu voor het eerst samen de hoogte van de berg vast hebben gesteld. Om precies te zijn op 8848 meter en 86 centimeter.

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt