hoe hoog is mount everest

Nieuw onderzoek: hoe hoog is Mount Everest?

In 2019 werd de Mount Everest beroemd als één van de drukste bergen ter wereld. Een foto van een enorme wachtrij met klimmers, wachtend in de enorme kou en de ijle lucht op de hoogste berg ter wereld.

Dit jaar is dat heel anders. Door de coronacrisis is de berg ‘dicht’. ‘Gewone’ klimmers mogen de berg niet op. Met die regel moet worden voorkomen dat de klimmers die dicht op elkaar leven in de verschillende kampen op de berg, het virus verder verspreiden.

Was heel de berg leeg? Nee, een klein groepje klimmers klom via de Chinese kant van de berg omhoog. Met een speciaal doel. Het team moest niet alleen de top van de Everest behalen, ze moesten ook vaststellen hoe hoog de hoogste berg ter wereld nou precies is.

Hoe hoog is Mount Everest?

Hoewel de grens tussen Nepal en China precies over de top van de Mount Everest loopt, zijn de twee landen het er niet helemaal over eens hoe hoog de berg is. Volgens de Nepalezen is de berg 8848 meter hoog, maar volgens de Chinezen 8844 meter. Een gezamenlijk project van de twee landen moest duidelijkheid scheppen, over de hoogte en meteen vaststellen of de grote aardbeving van 2015 nog invloed op de hoogte van de berg heeft gehad. Door de coronacrisis is uiteindelijk alleen een team Chinese klimmers naar de top gegaan. Met behulp van de Chinese variant op het GPS-systeem bepaalden ze daar de hoogte van de berg.

Vanuit Nepal  lopen er ook onderzoeken, maar daarbij wordt gebruik gemaakt van een combinatie van het Amerikaanse GPS en meer traditionele meetmethoden. Wat er nu moet gebeuren als de tweede landen met twee verschillende resultaten komen, is nog niet bekend.

Wat de resultaten van het Chinese onderzoek zijn is nog niet bekend.

 

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?