Foto: Gunther Hagleitner. Mount Everest

Mount Everest onder strenger toezicht

 Gunther Hagleitner. Mount EverestDe Nepalese regering is in de hoofdstad Kathmandu druk bezig met het verbeteren van de toezicht op Everest-expedities. Plannen zijn om een speciaal team permanent in een basiskamp op de Mount Everest (8.848m) te plaatsen. Aanleiding hiervoor is het aantal belachelijke incidenten en de toename van afval waaraan de hoogste berg ter wereld elk jaar wordt onderworpen. Vanuit Nepal gaan er elk jaar meer dan 30 expedities naar de Mount Everest.

Extreem toerisme op de Mount Everest

Volgens een woordvoerder van een Nepalese bergbeklimmersorganisatie is het imago van de Mount Everest in gevaar. “Tegenwoordig is het zo dat mensen de meest bizarre stunts doen om records te willen vestigen op de Everst. Dat gaat dan over op het hoofd staan of de kleren uittrekken op de top. Dit komt de waardigheid van de Everest dus niet ten goede”. De autoriteiten willen nu dat recordpogingen eerst door henzelf beoordeeld worden alvorens er toestemming voor wordt gegeven. Door de controle vanaf de berg zelf uit te voeren in plaats vanuit Kathmandu, hoopt de regering meer grip te krijgen op de bergexpedities. Volgens Jan Vanhees, een Vlaamse berggids, is het een goed idee van de Nepalese regering. “De Everest heeft veel te maken met wat we in de sportsociologie 'extreem toerisme' noemen; mensen die eigenlijk niets kennen van klimmen maar gewoon de Everest willen beklimmen voor de kick. Meer en meer krijg je van die 'commerciële ploegen' die er heel veel geld voor over hebben om de berg te mogen beklimmen. Je mag ook niet vergeten dat de Nepalese overheid heel veel verdient aan die toeristen.”

Afvalprobleem op de Everest

Het speciale team, dat vanaf volgend jaar een steunpunt inricht op het Everest Base Camp, op 5300 meter hoogte, wil naast het fungeren als aanspreekpunt voor expedities ook hulp bieden bij reddingsacties en het afvalprobleem op de Everest aanpakken. Een aantal jaren geleden werd er bij een grote opruimactie al ruim 8 ton aan afval de berg afgesleept. Vooral blikken eten, zuurstofflessen, touwen en zelfs tenten vormen een groot probleem. Het team gaat erop toezien dat klimmers hun afval niet zomaar achter laten om het milieu van de Himalaya te verbeteren. Bronnen:www.telegraaf.nlwww.nieuwsblad.be

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!