Afval opruimen op de Mount Everest. Foto Abd allah Foteih

Mount Everest vervuild door afval en uitwerpselen

Afval opruimen op de Mount Everest. Foto Abd allah FoteihDe Mount Everest is vervuild, aldus autoriteiten in Nepal. Zij willen een einde maken aan de troep en uitwerpselen die bergbeklimmers achterlaten op de legendarische berg. Alpinisten die niet terugkomen met ten minste 8 kilogram aan afval krijgen een boete van ruim 3500 euro.

Afval op de Everest

De wet die deze boete voorschrijft werd vorig jaar al ingevoerd, maar zal dit jaar strenger gehandhaafd worden. Dat zei Ang Tshering Sherpa van de Nepalese bergbeklimmersbond deze week. Het tijdens het klimseizoen, dat enkele maanden duurt, laten de klimmers een hoop troep achter. Behalve gebroken ladders, tentjes en luchtflessen gaat het dan vooral om menselijke uitwerpselen.

Uitwerpselen in de kampen

De uitwerpselen die worden achtergelaten vormen een gezondheidsrisico voor de bewoners van het gebied en zorgen voor een onaangename geur als de sneeuw verdwijnt. De poep en urine is vooral ongezond omdat de bewoners veel gebruik maken van de bergrivieren in de omgeving. Volgens Ang Tshering moet de overheid dringend maatregelen nemen.

Kampen zonder toilet

Het klimseizoen startte deze week en de vier kampen lopen weer vol met bergtoeristen. In deze kampen zijn tenten en andere noodzakelijke spullen aanwezig, maar is geen toilet. Bergbeklimmers graven daarom meestal een put in de sneeuw om hun behoefte te doen. Hierdoor blijven de menselijke uitwerpselen zich opstapelen rondom de kampen.

Strengere controle

De overheid in Nepal heeft nog geen actie ondernomen, maar gaat wel strenger controleren op afval. Elke alpinist moet 8 kilogram aan afval mee terugnemen naar het basiskamp; ongeveer de hoeveelheid afval die elke persoon achterlaat tijdens de reis. Elk team betaalt vooraf 3.500 euro, dat niet wordt terugbetaald als de regels worden overtreden.

De organisatie Eco-Everest houdt sinds 2008 elk jaar een 'schoonmaakexpeditie'. De teams hebben bij elkaar al zo'n 15.000 kilo afval opgehaald, maar het is niet duidelijk hoeveel er nog ligt.

Afval opruimen op de Mount Everest. Foto Abd allah Foteih

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?