Een biergarten in München

München en Oberbayern vieren 200 jaar biergarten

Een biergarten in MünchenDe traditionele Zuid-Duitse biergarten bestaat dit jaar 200 jaar. Het begon in 1812 met een verordening, die bierbrouwers toestond hun product zelf te verkopen. Een biergarten is dan ook iets heel anders dan een café, al begrijpt niet elke toerist dat.

200 jaar geleden waren er nog geen koelkasten. Om het bier in de kelders koel te houden, plantten de brouwers er daarom lindenbomen en kastanjes bovenop. Ook strooiden ze er een laag grind op de bodem boven de kelders. Vanaf 4 januari 1812 werd het toegestaan om ook op de brouwerij een biertje te kopen, en waar kon dat dan beter gedronken worden dan tussen die bomen?

Het lokale volk bracht dan worst, koek en andere lekkernijen mee, om die onder elkaar te verdelen en daarbij het glas te heffen. En zo gebeurt het in de traditionele biergarten nog steeds, soms tot verbazing van toeristen. In tegenstelling tot een café kun je in een echte biergarten zelf een complete maaltijd meebrengen.

Deze traditie is tegenwoordig het handelsmerk van Oberbayern, het zuidelijk deel van Beieren. Verdraagszaamheid, ongedwongenheid en natuurlijk ‘gemütlichkeit’ staan hier hoog in het vaandel. Het 200-jarig bestaan van de biergarten wordt dan ook uitgebreid gevierd dit jaar, met vele feesten en evenementen. Een overzicht daarvan is te vinden op www.200-jahre-biergarten.de. Zie ook de toerismewebsite van Beieren.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?