Naar de bergen? Niet in de meivakantie!
De Nederlandse regering verlengt het negatieve reisadvies voor het buitenland. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid op 23 maart 2021 tijdens de persconferentie bekend worden gemaakt.
Omdat het aantal coronabesmettingen in Nederland en in andere delen van Europa de laatste tijd weer oploopt, is er geen ruimte voor versoepelingen van de maatregelen die in Nederland gelden. Daardoor al ook het negatieve reisadvies dat tot half april gold, tot half mei worden verlengd. En dat betekent: geen meivakantie in de bergen.
De maatregel is een domper. Bij de vorige persconferentie werd nog de hooop uitgesproken dat de maatregelen versoepeld konden worden. Daarvoor gold echter één voorwaarde: het aantal besmettingen moest afnemen en laag blijven. Omdat nu het tegenovergestelde gebeurt, worden de maatregelen dus langer aangehouden, zodat het aantal besmettingen niet nog sneller stijgt.
Dat de meivakantie in eigen land gevierd moet worden, is een domper voor velen, want er wordt reikhalzend uitkeken naar een trip in de bergen. En in de bergen wordt net zo reikhalzend uitgekeken naar alle vakantiegangers uit Nederland.
Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook
Geen vaccinatiepaspoort, wel een certificaat
In Europa wordt er daarom hard nagedacht aan een manier om veilig reizen wel mogelijk te maken. De plannen van de EU richten zich op dit moment op een soort app waarmee je zou moeten aan kunnen even dat je niet besmettelijk bent. Bijvoorbeeld omdat je een recente negatieve test hebt gehad, of omdat je gevaccineerd bent tegen het coronavirus. Of je gevaccineerd bent of niet, maakt volgens die plannen dan niet uit, het gaat erom dat je niet besmettelijk bent. Geen ‘vaccinatiepaspoort’ dus.
App nog niet af
Maar hoewel dat hoopvol klinkt, is er nog geen overeenstemming over de app. Zo willen sommige landen toch nog mensen uit het buitenland in quarantaine laten gaan, of een verplichte coronatest af laten nemen. Ook zijn er nog technische vraagstukken. Zo mag uit de app niet blijken of iemand gevaccineerd is. Ook moet de app gewaarmerkt kunnen worden, zodat er geen neppe varianten ontstaan en natuurlijk moet er een koppeling met medische gegevens gemaakt kunnen worden, zonder dat al die gegevens op straat komen te liggen. De app is dus nog lang niet af.
Het nieuws over het reisadvies is nog niet onomstotelijk vastgesteld. De officiele bekendmaking zal pas dinsdag tijdens de persconferentie van demissionair premier Rutte zijn, maar veel nieuws over de persconferentie lekt al eerder uit.
Het reisadvies van de Nederlandse overheid is niet bindend. Maar ondanks dat kan het wel grote gevolgen hebben voor je reisverzekering als je toch op vakantie gaat. Daarom is het advies om niet naar het buitenland te reizen, tenzij er zeer zwaarwegende familie-aangelegenheden zijn, of het écht niet anders kan voor werk. Zo geldt het advies niet voor de transportsector.