Naar een duurzame wolproductie
In 2013 lanceerde Fjällräven een eigen duurzaamheidsmissie: de Fjällräven Way, met als doel duurzaam genieten van de natuur voor iedereen mogelijk te maken. In het kader van die duurzaamheidsmissie maakt het Zweedse bergsportmerk veel meer gebruik van organische- en gerecyclede materialen en heeft het standaarden voor traceerbaar dons ingevoerd. Inmiddels kan Fjällräven de hele keten van traceerbaar en ethisch verantwoord dons garanderen.
De volgende stap is om dat zelfde voor elkaar te krijgen voor de wolproducten. In 2016 begon een project waarbij de eerste stappen naar duurzame wol werden gezet.
Eigen wolproductie
Daarvoor moest echter wel wat gebeuren. Het merk had wel contact met fabrikanten die geweven stoffen leverden. Maar niet met de fabrikanten die het daarvoor gebruikte garen leverden, of de boeren die de wol aan de garenfabrikanten leverden.
Fjällräven heeft een eigen best-practice project opgezet, waarmee het bedrijf kon kijken wat een boerderij allemaal nodig heeft om aan de wensen van Fjällräven te voldoen. Daarmee probeert Fjällräven ook inzicht te krijgen in wat er nodig is om alle andere stappen in het productieproces volledig in beeld te krijgen.
Zweedse boerderij
Fjällräven werkt nu samen met de boerderij Brattlandsgården vlakbij Åre, in Zweden. Daarnaast is het bedrijf samen gaan werken met Zweedse spinners en breiers. Inmiddels zijn de eerste resultaten geboekt en er is een eerste –zeer kleine- serie truien uitgebracht. Met die ervaring is Fjällräven nu van plan de collectie uit te breiden en het proces te perfectioneren.