Home » Merken

Fjällräven

In 1960 schreef de Zweedse Åke Nordin zijn bedrijf officieel in en doopte het Fjällräven. Destijds gebruikte hij zijn flat als kantoor, maar eigenlijk begon Nordin al veel eerder met de productie van dit tijdloze outdoormerk.

Op 14-jarige leeftijd besloot hij uit onvrede over de vormloze rugzakken die kenmerkend waren voor de jaren ’50, een eigen comfortabele backpack te maken. Hij plaatste het zwaartepunt hoog op de rug door middel van een houten frame, om de wandeltocht minder belastend te maken, en naaide een tas uit sterk katoen die hij vastmaakte aan het draagstel met leren banden. Tijdens een bergtocht met zijn nieuwe zelfgemaakte rugzak trok de jonge Nordin veel bekijks en kreeg zelfs bestellingen binnen.

G-1000

In 1960 werkte Åke Nordin aan een zelfde soort rugzak. In zijn kelder werden de eerste backpacks met aluminium frames in elkaar gezet, waarna al snel de lichtgewicht tenten, de functionele outdoor kleding en revolutionaire slaapzakken volgden. Zo herinnerde Nordin zich dat door het gebruik van Greenland Wax een stuk stof waterresistent, winddicht en duurzaam werd. Deze techniek noemde hij de G-1000 en gebruikte hij als kind vaak tijdens het skiën om zijn kleding droog te houden. De Greenlandjas uit 1968 werd op deze manier ontwikkeld en vernoemd naar de Greenland Wax die hiervoor gebruikt werd.

De tent-revolutie

Voor 1964 werden tenten vaak gemaakt met één laag zwaar katoen, waardoor een tent wel 4 kilo kon wegen. Een vochtige tent woog dubbel zoveel. Daarnaast ademde de tenten uit de jaren ’60 niet waardoor het condens binnen de tent bleef hangen en je slaapzak en andere spullen vochtig werden. Nordin bracht verandering in deze ongemakken. In 1964 ontwikkelde Fjällräven een noemenswaardig revolutionair product: de thermo tent. De combinatie van een waterdichte buitentent en een ademende binnentent bleek goud waard. Deze eerste thermo tent woog maar 1,4 kg en was daardoor een verademing voor elke backpacker.

Zo zijn er uiteraard nog een aantal Fjällräven-klassiekers ontstaan, zoals de ontzettend populaire Kånken-rugzak uit 1978 en de Viddabroek uit 1999. Fjällräven zet zich nog altijd in om deze klassiekers te evenaren en streeft ernaar om de outdoorliefhebber te voorzien van slijtvaste, tijdloze en praktische kleding, tenten, slaapzakken en rugzakken.

fjallraven classic
Nieuws - 28 feb 2024

De uitdagende tochten van de Fjällräven Classic zijn in de wandelwereld inmiddels een begrip geworden. In 2024 bestaat de Fjällräven Classic 20 jaar!

Uitrusting - 13 feb 2024

De Abisko Friluft 35 van Fjällräven is een lichtgewicht en slijtvaste rugzak voor wandeltochten in warmere omstandigheden.

win een rugzak van fjallraven
Winnen - 13 feb 2024

Win een rugzak van Fjällräven met de nieuwe fotowedstrijd. De lente is een periode waarin alles fris en fruitig is. Precies dat willen we dat jouw foto uitstraalt. Doe mee!

Fotowedstrijd Bergen magazine
Nieuws - 19 dec 2022

De drang is groot, hebben we gemerkt. De drang om de natuur van dichtbij te beleven … En het gevoel in beeld vast te houden. Ronduit prachtige foto’s kwamen er bij de redactie binnen, kiezen was echt lastig. Mede rekening houdend met de verhalen achter de foto hebben we Jari Bussens en Thor Willems tot winnaars gekozen.

fjallraven polar 2023
Nieuws - 27 sep 2022

Droom jij van het avontuur van je leven en ben je niet bang voor een beetje kou? Doe dan mee met de Fjällräven Polar, een uniek avontuur.

Fotowedstrijd Bergen magazine
Winnen - 9 sep 2022

Het natuurgevoel van dichtbij beleven, rust en verbinding voelen met de elementen. Daar draait deze fotowedstrijd om. Doe mee en maak kans op een rugzak van Fjällräven!

Fjallraven Abisko Hike 35 rugzak
Uitrusting - 8 sep 2022

De Abisko Hike 35 is een lichtgewicht en flexibele rugzak, waar genoeg in past voor korte huttentochten, of winterse dagtochten.

fjallraven expedition x latt jacket review
Uitrusting - 25 nov 2021

In de nostalgische Expedition 1974 serie biedt Fjällräven ook een licht donsvest aan dat warm én compact op te bergen is. We testten 'm in Zweden!

Fjallraven Expedition Down Series
Reportage - 28 sep 2021

Een goede winterjas is niet alleen maar warm. Hoe kies je een goede winterjas? Fjällräven geeft tips bij het kiezen van de beste winterjas voor jouw tocht.

Fjällräven Expedition X-Lätt Jacket
Uitrusting - 26 sep 2021

Als je op koude dagen in de bergen actief bent heb je iets meer warmte nodig dan een gewoon shelljack kan bieden. Dan komt de Expedition X-Lätt Jacket van Fjällräven van pas. Dit jack vormt een superlichte isolatielaag die je bovenlichaam warm houdt op frisse dagen. Hij is gemaakt van 100 procent gerecycled polyamide en behoorlijk licht.

Fotowedstrijd Bergen magazine
Nieuws - 14 jun 2021

Samen met partner Fjällräven organiseerde Bergen Magazine de fotocompetitie Weer en Wind. Dit zijn de winnaars

Zomercheck Antilope Outdoor
Nieuws - 20 mei 2021

We kunnen weer denken aan vakantie, maar is jouw bergsportuitrusting nog in goede staat? Op 5 juni kun je dat laten controleren bij Antilope Outdoor.

Pagina's

Abonneren op Fjällräven