NASA houdt Himalaya goed in de gaten

Sinds een aantal weken verzamelt een nieuws computersysteem gegevens over klimaatveranderingen in en rond de Himalaya. SERVIR-Himalay heet het systeem en brengt NASA-satellietbeelden en geografische gegevens bij elkaar.

De gedetailleerde en interactieve gegevens zijn via het internet voor alle betrokkenen zichtbaar. Op die manier kunnen wetenschappers, managers en onderzoekers eerder belangrijke beslissingen nemen als het gaat om milieurampen en mensenlevens. Er kan beter voorspeld en waargenomen worden hoe de klimaatveranderingen invloed hebben in de bergen van Nepal. Stormen, overstromingen en bosbranden zijn ook eerder zichtbaar.

Het was al duidelijk dat er veel gletsjersijs smelt, maar precieze gegevens waren er nog niet. Het ijs smelt snel, waardoor er overstromingen kunnen ontstaan en later juist droogte. De gletsjers vormen de watervoorraden voor meer dan een miljard mensen in de regio rondom Nepal.

Dit soort beheersystemen zijn al actief op meerdere plekken ter wereld en hebben zich al bewezen. Door internationale samenwerkingen zullen er steeds meer initiatieven ontwikkeld worden om gezamenlijk de klimaatveranderingen in de gaten te houden. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.