Val Rosandra - in noordoost Italië

Natuurorganisaties boos over ‘schoonmaakactie’ in Italiaanse vallei

Val Rosandra, in noordoost ItaliëHet Wereld Natuur Fonds is een juridische procedure begonnen tegen het bestuur van het Italiaanse Val Rosandra, vanwege vernieling van beschermde natuur in de vallei. De Italianen waren van plan de rivier de Rosandra meer ruimte te geven.

Op 24 en 25 maart voerden vrijwilligers van de Italiaanse Protezione Civile (burgerbescherming) een schoonmaakactie uit in de vallei Val Rosandra, tussen de stad Triëst en de Sloveense grens. De bedoeling was om obstakels, waaronder bomen, in de rivierbedding te verwijderen, zodat het risico op overstromingen afneemt. Val Rosandra ligt echter in een natuurgebied dat Europese bescherming geniet.

Volgens de aanklacht van het WNF heeft de Protezione Civile daarom een milieu-overtreding begaan. Niet alleen kapte de werkploeg veel te veel grote bomen, ook vond de actie plaats tijdens het broedseizoen voor vogels en amfibieën. Het landschap is ernstig aangetast, stellen de aanklagers. Bestuurders die deze operatie georganiseerd hebben, riskeren een gevangenisstraf.

Val Rosandra ligt in een karstlandschap en is zeer geliefd bij klimmers en speleologen. Er leven veel bijzondere reptielen en amfibieën, zoals de geelbuikvuurpad. Bekijk hieronder beelden uit een Italiaanse nieuwsuitzending over de omstreden actie in de vallei.

Bron: Il Piccolo

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!