Atacama Desert foto rewbs.soal

Nederlanders als eerste van noord naar zuid Chili

Arlen en Jeannette onderweg met de wheelie. Foto Arlen en JeannetteHet Nederlandse duo Arlen Hoebergen van 48 en Jeannette Leenders van 47 jaar zijn als eerste ter wereld van noord naar zuid Chili gelopen. Het uit Den Hoorn afkomstige tweetal liep de 6242 kilometer door het smalle land in 290 dagen. De reis begon op 31 juni in het uiterste noorden van Chili en eindigde in het diepe zuiden van Patagonië op 31 maart.Het avontuur kwam moeizaam op start. Tijdens de eerste dagen kreeg Jeannette op een hoogte van 4000 meter last van hoogteziekte en vijf dagen daarna stortte Arlen in omdat hij nauwelijks kon eten door de grote hoogte. Hij was fysiek helemaal uitgeput. Na drie weken reizen, kwamen de twee ingesneeuwd vast te zitten in Colchane. Ze moesten een week blijven in het dorp op de altiplano, grenzend aan Bolivia. De wandelaars waren door de hevige sneeuwval gedwongen hun route aan te passen.Verder op hun reis door de Atacama woestijn kregen ze hulp van gidsen van Trekking Chile. De organisatie had op vele plekken vaatjes water voor de Nederlanders neergezet. De twee moesten vaak voor meerdere dagen water en voor een week eten meenemen. Ze liepen daarom ook met een een wandelkar, ook wel een wheelie genoemd.

Arlen en Jeannette onderweg met de rubberboot. Foto Arlen en JeannetteDe laatste kilometers waren aangebroken toen het noodlot weer toesloeg. Vlak voor het eind versperden overstroomde rivieren de toegang, hierdoor was het onmogelijk voor de wandelaars om hun reis te voet voort te zetten. Voor de laatste loodjes namen ze een rubberboot die ze over de zeestraat Magellaan tussen Patagonië en Vuurland bracht. De reis eindigde met een lange wandeling naar de top van kaap Froward.

Als de Nederlanders op 11 april weer terug komen in Santiago worden ze met een ceremonie ontvangen door het Chileense staatsbosbeheer en de Nederlandse ambassade. Op 10 mei zet het duo weer voet op Nederlandse bodem.Jeanette en Arlen begonnen het avontuur door het prachtige landschap van Chili om aandacht te vragen voor natuurbehoud. “Als je wandelt in de natuur en geniet van de natuur, dan besef je hoe kwetsbaar deze is. We willen graag helpen om de natuur te beschermen en zelfs een klein stukje te herstellen door -voor elke kilometer die we lopen- een boom te planten in een herbebossingsproject in Chili”, aldus de 47-jarige Jeanette.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?