IJsklimmen. Foto: Laurel F (Flickr)

Nederlandse Marianne tiende bij WK ijsklimmen

De Nederlandse Marianne van der Steen is tiende geworden bij het WK ijsklimmen dat in het weekend van 30 januari plaatsvond in Rabenstein, Italië. Ze ging de strijd aan met ijsklimmers over de hele wereld. De dertigjarige ijsklimster uit Muiden miste met haar tiende plek op een haar na de finale, waarvoor alleen de acht beste deelneemsters zich plaatsten.

Nederlands IJsklimteam

Van der Steen klom vrijwel foutloos in de discipline Lead, maar miste de snelheid om de route te toppen. De finale werd gewonnen door de Koreaanse WoonSeon Shin (vrouwen) en de Rus Maxim Tomilov (mannen).

Collega en vriend Dennis van Hoek uit Heerjansdam kwam in de discipline Lead niet ver genoeg voor een plaats in de halve finale en eindigde op een 28ste plaats. In de discipline Speed, waarin de ijsklimmer gespecialiseerd is - bemachtigde Van Hoek een veertiende plaats.

IJsklimdisciplines

Het WK IJsklimmen kent twee disciplines: lead en speed. Bij lead moeten ijsklimmers een hindernisparcours binnen een bepaalde tijd af leggen of proberen zover mogelijk te komen. Bij speed is het de bedoeling dat men zo snel mogelijk 12,5 meter omhoog klimt op een kaarsrechte ijsmuur. Toppers doen dat in acht seconden.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.