Scafell Pike. Foto: Asands (Flickr)

Nederlandse student ‘steelt’ topje Britse berg

De Britten zijn woedend op een Nederlandse student uit Maastricht, die het topje van de hoogste berg van Engeland heeft gestolen. Hij deed dit voor een kunstproject en stelde het topje berg tentoon in een Londense galerie. De tentoonstelling is van 26 maart tot 9 mei te zien in de Copperfield Gallery.

Hoogste top Scafell Pike

Oscar Santillan vertelde zijn verhaal in een reportage van het Radio 1-programma Nooit meer Slapen van de VPRO. De 34-jarige kunstenaar stal het topje los van de berg Scafell Pike. Scafell Pike is met haar 977 meter de hoogste berg van Engeland. Met de actie haalde Santillan vooral milieu- en toerismeorganisaties op de hals. De galerij waar het bergtopje tentoongesteld is, werd zelfs bedreigd met brandstichting. "Mensen denken dat een berg precies in een puntje uitloopt. En dat ik precies dat puntje heb gestolen," aldus Santillan in de radioreportage. Hij was verbaasd over de heftige reacties die voornamelijk in de laatste week van maart en de eerste week van april geuit werden. De gemoederen zijn inmiddels weer wat gesust.

Kunstwerken met grote betekenis

Het is niet de eerste keer dat Santillan kunstwerken maakt uit kleine stukjes materie. Hoewel ze in wezen weinig waarde hebben, krijgen ze een grote betekenis wanneer ze in een andere context geplaatst worden. Afgelopen jaar nam de student ook een centimeter mee van het hoogste punt van Nederland. Het schepje zand heeft tentoongesteld gestaan in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Het interview met Santillan is terug te luisteren via de website Nooit Meer Slapen.

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?