©EverExplore Himalaya

Nepal overweegt verhuur bergen aan reisorganisaties

©EverExplore HimalayaNepal overweegt een aantal van de 326 toppen van de Himalaya die openbaar zijn voor klimmers te verhuren aan reisorganisaties, laten vertegenwoordigers van de regering weten. Het is een reactie op de vervuiling op de Mount Everest waar Nepal gauw van af wil.

Door de bergen te verhuren hoopt de Nepalese regering toeristen te verleiden tot de beklimming van andere bergen dan de Mount Everest. Daardoor zou het land de lentefiles naar de Everest kunnen reduceren. Hetzelfde geldt voor de bergen aan afval die klimmers er achterlaten.

Meer toerisme-inkomsten

Bovendien krijgen honderden toppen nu weinig bezoek en een aantal ervan zou zelfs onbeklommen zijn, wat volgens Nepal tot mooie ontdekkingen kan leiden. Deze onbekende toppen zouden verhuurd worden wanneer de regering groen licht geeft.

Naast verhuur-inkomsten levert het Nepal waarschijnlijk meer geld uit toerisme op wanneer reisorganisaties ‘hun’ Himalaya’s wereldwijd onder de aandacht brengen. Volgens de Nepal Mountaineering Association en het Ministerie van Toerisme kunnen private reisorganisaties de bergen effectiever promoten dan regeringsorganisaties.

Verplicht vuilniszakken mee

Vorige week kondigde Nepal nog de maatregel aan dat beklimmers van de Everest vanaf april dit jaar met goed gevulde vuilniszakken moeten afdalen. Wie dat niet doet, kan een boete verwachten. Momenteel moeten klimmers 4000 dollar borg betalen die ze pas terugkrijgen als ze kunnen aantonen dat ze hun eigen afval weer meegenomen hebben naar beneden.

Lees meer bij The Guardian.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?