Himalaya ©Senia L

Nepal stelt 104 bergen open voor publiek

Himalaya ©Senia LNepal heeft 104 bergen toegevoegd aan de lijst van voor toeristen opengestelde Himalaya’s. Die lijst telt nu 414 bergtoppen waarvoor bij beklimming een klimvergunning aangeschaft moet worden. Tussen de 104 nieuwelingen zitten er negen bergen hoger dan 7000 meter en één hoger dan 8 kilometer.

Dat heeft het Nepalese Ministerie van Toerisme naar buiten gebracht. Met de toevoegingen wil Nepal het bergtoerisme stimuleren. “Er zijn klimmers die naar Nepal komen om maagdelijke bergtoppen te veroveren. We bieden hun een ruime keuze”, vertelt een voorlichter van het Ministerie.

Klimvergunning voor 5800+ meter

De hoogste berg die is toegevoegd is de Yalung Kang (8505 meter) in Oost-Nepal. Twee nieuw toegevoegde zevenduizenders hebben de namen gekregen van het tweetal dat in 1953 voor het eerst de Everest beklom: Hillary (7681 meter) en Tenzing (7916 meter). Beide bergen zijn nog niet beklommen.

Behalve de toevoeging van 104 bergen aan de lijst, heeft de regering besloten om de hoogtegrens van 5500 meter die bepaalt of een klimvergunning verplicht is of niet, te verhogen tot 5800 meter. In Nepal zouden welgeteld 1310 bergen liggen hoger dan 6000 meter.

De bekendmaking komt een maand na het lawinegeweld op de Mount Everest die aan zestien sherpagidsen het leven kostte en een staking van de andere gidsen tot gevolg had. Nepal verdient vele tientallen miljoenen euro’s aan het bergtoerisme. In de dagen na de lawine werd opgemerkt dat het Everest-toerisme wellicht verschuift naar China, maar daar zijn tot nog toe geen tekenen voor.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier een stukje berg geschiedenis