Nepalezen Sherpa en Sunuwar avonturiers van het jaar

National Geographic heeft de prijs van Avonturier van het jaar 2012 uitgereikt aan de Nepalezen Lakpa Tsheri Sherpa en Sano Babu Sunuwar. De twee berggidsen kregen de prijs voor wat zij hun “ultieme afdaling” noemden, die ze vorig jaar succesvol voltooiden. De twee gaven hiermee tien andere avonturiers het nakijken.

Ze klommen eerst helemaal naar de top van de Mount Everest om daarna met zijn tweeën een paraglider te delen en naar beneden te vliegen. Daarna trokken ze per kajak van Nepal naar de Baai van Bengal. Een ongelofelijke reis die ze bracht van de hoogste berg ter wereld naar 850 kilometer-lange rivier om uiteindelijk bij de Indische Oceaan aan te komen. De twee vonden het paragliden op 8000 meter een van de grootste uitdagingen, maar ze zeggen geen moment bang te zijn geweest.

Uit 72.000 stemmen bleek deze “ultieme beklimming” van de twee het populairst. De twee zeiden er niet op uit geweest te zijn de prijs te winnen. “We waren niet een record aan het najagen, we wilden al deze dingen gewoon doen: klimmen, paragliden, kajakken en allemaal tijdens dezelfde reis”, zo vertelde winnaar Lapka. Babu zei dat zijn favoriete moment was wanneer ze opstegen vanaf het hoogste punt van de wereld.

Vorig jaar was het de Spaanse alpinist Edurne Pasaban die National Geographic’s avonturier van het jaar had gewonnen. In 2009 was het de Amerikaanse klimmer Dean Potter. Andere nominaties voor dit jaar waren onder andere de Amerikaanse hiker Jennifer Pharr Davis, de Britse avonturier Alastair Humphreys en de Schotse fietser Danny MacAskill.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past