annapurna

Nieuw leeftijdsrecord op de Annapurna

Op 8 mei vond de eerste succesvolle bergbeklimming van dit jaar in Nepal plaats. 30 beklimmers slaagden erin om de top van de Annapurna (8.091 m.), de tiende hoogste berg ter wereld, te bereiken. Bij de groep hoorde de 77 jarige Carlos Soria Fontan.

Oudste beklimmer Annapurna ooit

De Spaanse klimmer Carlos Soria Fontan werd met zijn 77 jaar de oudste persoon ooit die de Annapurna heeft beklommen. Soria mocht ook een andere succes vieren, dit was namelijk de 12e berg op een hoogte van 8.000 meter of hoger die hij heeft beklommen in zijn leven. De man die in 2001 ook de Mt. Everest beklom is het inmiddels gewend om bijna altijd de oudste beklimmer te zijn bij zeer hoge bergen. De Spanjaard heeft namelijk momenteel ook het leeftijdsrecord in handen bij de bergen K2, Broad Peak, Makalu, Gasherbrum I, Manaslu, Lhotse en Kanchenjunga. De laatste berg beklom hij toen hij 75 jaar oud was. Soria gaat proberen om de laatste twee achtduizenders, Dhaulagiri en Shish Pangma, te beklimmen. Als dit hem lukt heeft hij wederom een record: de oudste bergbeklimmer ooit die alle 14 achtduizenders heeft beklommen.

Andere beklimmers in de groep

De Bulgaarse zoöloog en beklimmer Boyan Petrov Petrov  bereikte als eerste de top, terwijl de anderen pas een aantal uur later aankwamen. Ook twee vrouwelijke beklimmers wisten de top te bereiken, namelijk Christine Patricia Burke (Australië) en Luo Jing (China). De andere beklimmers waren de Italiaan Vielmo, Mathew Woodruff Du Puy (VS), Nadav Ben Yehuda (Israël), Jost Kobusch (Duitsland), Guntis Ivars Miko Brands (Zwitserland), David Klein (Hongarije), Atanas Georgeiv Skatob (Bulgarije), Carlos Vicente Sanohez (Spanje) en dus Soriano. Ook de Koreaan Migon Kim bereikte de top. Het is Kims 13e achtduizender in de lijst. Hij wil volgend jaar Naga Parbat beklimmen. Een aantal pogingen om de top te bereiken werden uitgesteld door een sterke wind en een sneeuwstorm.

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.