Nieuw topkruis voor de Pyramidenspitze

De Pyramidenspitze in Oostenrijk heeft een nieuw topkruis. Het oude topkruis was aan vervanging toe. de jongerenafdeling van de Duitse Alpenvereniging DAV leverde een grote bijdrage aan de vervanging van het kruis door te helpen bij het ontwerpen van het nieuwe kruis en mee te werken bij het afbreken- en opbouwen.

Het eerste topkruis op de Pyramidenspitze

Het eerste kruis werd in 1882 op de 1997 meter hoge top van de Pyramidenspitze opgericht. Het houten kruis had flink te lijden onder de elementen. Een blikseminslag was de druppel die de emmer deed overlopen. Een arm van het kruis brak af. Reden voor de sectie Oberland van de DAV om zich in te zetten voor een nieuw kruis.

Daarvoor moest echter eerst het oude topkruis van de Pyramidenspitze verwijderd worden. Dat bleek geen gemakkelijk karwei. Het verwijderen van het kruis moest met ouderwetse spierkracht  gebeuren.

Inwijding topkruis

Het nieuwe kruis werd gemaakt door een jeugdleidster van de DAV. In haar vrije tij dmaakte zij een nieuw houten kruis op basis van het oude ontwerp. Dat werd op 25 september door pastoor Andreas Schauer ingewijd tijdens een traditionele mis aan de voet van de berg. Daarna werd het kruis weer gedemonteerd en in losse stukken naar boven gedragen door de jeugdleden van de DAV.

Zien hoe je een topkruis bouwt? De DAV heeft een reportage over het nieuwe topkruis op haar website staan. 

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden