topkruis

'Top-maan' in plaats van topkruis, valt niet in goede aarde

Geen topkruis, maar een topmaan! Dat moet een Zwitserse kunstenaar bedacht hebben toen hij een lichtgevend exemplaar van een halve maan op de berg. De omgeving was echter minder gecharmeerd van het idee. De halve maan moet weer verwijderd worden.

Topkruizen zijn geen onbekend gezicht in de Alpen. Veel toppen worden gekroond door topkruizen. De kunstenaar Christian Meier, zelf afkomstig uit Appenzell, wilde het eens over een andere boeg gooien en installeerde een drie meter hoge halve maan op de top van de 2140 meter hoge berg Freiheit bij Appenzell.

Geïnspireerd door bergwandeling

Meier raakte geïnspireerd tijdens een bergwandeling. Daarbij vielen hem de vele topkruizen op. Omdat Meier naar eigen zeggen atheïst is, vond hij al die kruizen nogal merkwaardig en bedacht dat een ander symbool ook moest kunnen. Zodoende begon hij plannen te maken voor een andere bekroning van de bergtop. Daarbij koos hij voor een zo provocerend mogelijke vorm en dat werd de halve maan.

Verwarring met noodsignaal

Anderen zijn echter niet gecharmeerd van de actie. Omwonenden klagen tegen Zwitserse media dat zij de actie smakeloos vinden. Ook de bergredders zijn niet blij met het kunstwerk, dat ’s nachts oplicht. Omdat de Freiheit een moeilijk begaanbare berg is, kan het lichtgevende voorwerp snel verward worden met een noodsignaal. En dat terwijl de reddingsdiensten al vaak genoeg uitvliegen voor vals alarm.

De autoriteiten hebben bepaald dat Meier zijn kunstwerk binnen een week weg moet halen, anders volgen er sancties. 

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?