Vulkaan Mount Tongariro in Nieuw-Zeeland. Foto_e1ther

Nieuw-Zeelandse vulkaan na 100 jaar weer actief

Vulkaan Mount Tongariro in Nieuw-Zeeland. Foto_e1therDe vulkaan Mount Tongariro op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland is afgelopen maandagavond na 100 jaar weer actief geworden. De vulkaan is in 1897 voor het laatst uitgebarsten en nu heeft de overheid weer code rood afgegeven, wat betekent dat de vulkaan elk moment tot uitbarsting kan komen.

De vulkaan spuwt as en er komt stoom uit. De omgeving is al bedekt met een dikke laag as dat afdrijft naar de stille oceaan. Bewoners in de omgeving worden geëvacueerd, vliegverkeer wordt stilgelegd of omgeleid en een aantal wegen zijn afgezet omdat ze onbegaanbaar zijn geworden. Vulkanologen hadden de afgelopen tijd al verhoogde activiteit waargenomen, maar de uitbarsting van as kwam toch onverwacht. Er is nog geen lava uit de vulkaan gekomen en er zijn nog geen gewonden gevallen. Het gerommel, de as en het stoom kan nog een hele tijd aanhouden.

De vulkaam Mount Tongariro ligt twintig kilometer ten Zuidwesten van Lake Taupo en heeft een hoogte van 1.987 meter. Mount Tongariro is gelegen in het Tongariro National Park, waar naast de Tongariro nog twee vulkanen te vinden zijn: de Mount Ruapehu en Ngauruhoe. De Tongariro is een berg waar vaak gewandeld wordt. De bekendste wandelroute is de Tongariro Alpine Crossing: een zeven uur durende wandeling waarbij men langs de Mount Tongariro en de Mount Ngauruhoe komt. De locatie werd tevens meerdere keren gebruikt als decor in de verfilming van The Lord of the Rings.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling