Nieuwe route monte rosa hut

Nieuwe route naar de Monte Rosa Hütte

Liefhebbers van beklimmingen in het hooggebergte, hebben het misschien al aan den lijve ondervonden: de route naar de Monte Rosa Hütte in Zwitserland is vernieuwd.

De laatste jaren werd de route naar de Monte Rosa Hütte steeds slechter begaanbaar. Vooral het stuk over de gletsjer ging hard achteruit en de mensen van de Zwitserse Alpenclub SAC hadden er haast een dagtaak aan om de route enigszins begaanbaar te houden.

Nieuwe route minder onderhoud

De afgelopen jaren werd er daarom druk gepland om een alternatieve route uit te stippelen. Door de route te verleggen, zou de schade door smeltwater minder groot moeten zijn, waardoor er minder onderhoud aan de route nodig is. Maar niet alleen het onderhoud is beter te overzien voor de SAC, ook voor bergwandelaars is het een fijn idee dat de route minder snel verslijt. Doordat het nieuwe pad richtring de hut minder te lijden heeft onder de elementen, is die natuurlijk ook een stuk veiliger. Desondanks blijft de SAC wel waarschuwen dat het hier om een route gaat met een T4 moeilijkheidsgraad, waarbij je een gletsjer oversteekt.

In juni 2019 is de SAC begonnen met het aanleggen van de nieuwe route. Stukken pad werden uitgehouwen in de berghellingen. Gevaarlijke rotsen werden weggehaald, markeringen werden aangebracht en waar nodig werden ook kabels bevestigd. De nieuwe route werd in juli geopend en is inmiddels opgenomen in het Tourenportal van de SAC.

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen