Monte Rosa hut

Monte Rosa Hut - Moderne Alpiene architectuur

Ik herinner me nog levendig de tijd dat in de Gspaltenhornhut in het Zwitserse Kiental, net als in vele andere hutten overigens, de toiletten buiten over een afgrond hingen en je s ’ochtends  je tanden in open lucht aan een waterbak moest poetsen.  Het ijskoude gletsjerwater werd ergens boven de hut van een waterloop afgetakt.

Tekst: Joris Van den Bergh

Stilaan behoren deze taferelen tot een nostalgisch verleden en werden inmiddels vele hutten gemoderniseerd. Talrijke zonnepanelen, kleine waterkrachtcentrales, soms zelfs kleine windmolens, bieden de mogelijkheid hutten uit te rusten met het comfort dat de moderne bezoeker gewend is.

Het is bovendien goed om weten dat bij de vernieuwing of zelfs volledige nieuwbouw met verscheidene factoren, waaronder comfort en milieu, rekening wordt gehouden. Je kan begrijpen dat het voor architecten een huzarenstuk is om zo’n moderne constructie, in veelal onherbergzaam gebied, succesvol te voltooien.

Monte Rosa hut

Monte Rosa hut

Laat ik als voorbeeld de nieuwe Monte Rosa hut aanhalen. Een vijf verdiepingen tellende houten constructie waar de trapsgewijze wenteltrap niet enkel een panoramisch uitzicht biedt maar tevens de loop van de zon volgt en zo maximaal de zonnestraling opvangt en haar warmte in de hut verdeelt.

In de hut kunnen 120 personen overnachten en in tegenstelling tot vroeger gebeurt dat nu in kleinere slaapruimtes met overwegend meer comfortabele bedden dan enkel matrassen. Ook het sanitair en de energievoorziening houden rekening met het bezoekersaantal. Fotovoltaïsche cellen dekken negentig procent van het energieverbruik en ook het afvalwater wordt gedeeltelijk gerecycleerd.
Voor de watervoorziening gebruikt men smeltwater van gletsjers die opgeslagen wordt in grote reservoirs 40 meter boven de hut.

De buitenwanden zijn 30 cm dik en bestaan uit een houten constructie bedekt met aluminium panelen, aangevuld met minerale wol en andere isolatiematerialen. Hierdoor kon aanzienlijk bespaard worden op de warmtebehoefte van de hut en dus ook op het energieverbruik.

Monte Rosa hut

De Monte Rosa hut is gelegen nabij het Zwitserse Zermatt, midden de Gornergletscher en aan de voet van de 4.634 meter hoge Dufourspitze. Ze is enkel te voet bereikbaar en je moet steeds over een gletsjer.  Voor de bouw van deze hut diende een helikoper dan ook 3000 maal heen en weer te vliegen voor het leveren van bouwmateriaal.

Meer informatie over deze hutten kan je terugvinden op: “Berghutten in Europa”

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!