Wandelen in de Eifel. Foto Eifel Tourismus

Nieuwe wandelpaden in de Eifel langs vulkanen

Wandelen in de Eifel. Foto Eifel TourismusIn het Duitse laaggebergte de Eifel zijn een aantal nieuwe wandelpaden geopend. De zogenaamde Vulkaaneifel-paden bevinden zich langs de route van het Eifelsteig-pad tussen Aken en Trier en leiden wandelaars langs het vulkaan- en merenlandschap.

Dit gebied wordt gesierd door de 'Blauwe Ogen', meren die zich bevinden op locaties van vroegere vulkanen. In Gerolstein, Daun & Schlalkenmehren en Manderscheid kun je genieten van 372 kilometer aan nieuwe knooppuntenroutes die je op interessante wijze de Vulkaaneifel laten ontdekken.

Wandelen in de Eifel. Foto Eifel TourismusHet landschap van de Eifel wordt gekenmerkt door slapende vulkanen, die nog terug te zien zijn in de vorm van het landschap. Zo zie je overal op de route vulkaanmeren en kogelvormige heuvels. Ook kun je genieten van de wilde natuur en bieden de stuwmeren wijde vergezichten. Daarnaast voeren de wandelpaden langs pittoreske stadjes en is er genoeg cultuur te proeven langs de route. Aan de hand van de Eifelsteig-route is het mogelijk om meerdaagse wandeltochten te lopen in het gebied.

Eén van de mogelijke wandelpaden die de Vulkaaneifel te bieden heeft, is het Gerolsteiner Keltenpad. Dit wandelpad is 6,9 kilometer lang, wat de route geschikt maakt voor kinderen. Tijdens het bewandelen van dit pad kun je nog duidelijk de sporen van vulkaanuitbarstingen zien in het landschap. Ook andere facetten van de plaatselijke geschiedenis komen duidelijk naar voren. Zo kun je ook het kasteel De Kasselburg bezichtigen. Ondanks de korte afstand bevat het Keltenpad een aantal stevige klimmen. Zo kost het enige moeite om de top van de 506 meter hoge Heiligenstein te bereiken. Het uitzicht vanaf het 617 meter hoge uitkijkpunt Dietzenlay maak het de klim waard.

Een andere wandelmogelijkheid is het 33 kilometer lange Maare & Thermenpad, dat uit twee dagtochten bestaat. Het startpunt is de badplaats Bad Bertrich, waar water van 32°C vanuit een zoutbron omhoog borrelt. De route voert dan langs Lutzerath naar Ulmen. Het Maare & Thermenpad is gevarieerd qua landschap en wandelaars lopen afwisselend door weides, langs rotswanden en langs kabbelende beekjes. In Ulmen komt het vulkanische karakter van de steek opnieuw naar voren. Vanuit de daar gelegen kasteelruïne is het vulkaanmeer, maar ook het stadje zelf goed te zien.

Dit zijn slechts twee van de 14 mogelijke wandelpaden die je kunt bewandelen in de streek. Meer weten over wandelen in de Eifel?

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!