Leopold-Happisch-Haus. Door Generator via Wikipedia

Nieuwe zelfbedieningshut in Oostenrijk

Begin augustus 2016 werd het vernieuwde Leopold-Happisch-Haus in Oostenrijk geopend. Deze berghut is de eerste berghut van Oostenrijk waar de gasten volledig op zichzelf aangewezen zijn. Het gaat nog om een experiment, maar dat lijkt –tot nu toe- geslaagd.

Zelfbedieningshut

De hut ligt op een hoogte van 1925 meter in het Tennengebirge en is alleen bereikbaar na een voettocht van zo’n vier à vijf uur. De afgelopen jaren werd de hut elk seizoen door zo’n 500 mensen bezocht. Volgens de  beheerders, de Oostenrijkse afdeling van de internationale Naturfreunden, te weinig om een huttenwaard in de hut te laten blijven. Daarom werd de hut omgebouwd tot een ‘zelfbedieningshut’.

Gasten zorgen ervoor dat alles netjes blijft

De beheerders van het Leopold-Happisch-Haus namen een Zwitserse hut als voorbeeld voor de nieuwe manier van uitbaten. De beheerders zorgen voor een voorraad van houdbaar voedsel, warm water alle sanitaire voorzieningen die daarbij horen, de gasten zorgen er samen voor dat alles netjes blijft. Geld voor de gemaakte kosten wordt achter gelaten, of digitaal overgemaakt.

En dat lijkt te werken. Hoewel veel mensen twijfelden aan het concept, zijn de eerste reacties positief. Volgens de beheerders gaan de gasten zichzelf organiseren. De een zet koffie, de ander kookt, en samen wordt er van het verblijf genoten. En dat heeft volgens de gasten nog een voordeel: in plaats van aan je eigen tafel wachten tot je bediend wordt, ontmoet je anderen.

De hut is overigens niet helemaal verlaten. Tijdens het reguliere wandelseizoen komen er regelmatig vrijwilligers naar boven om te kijken of  alles goed gaat, en om het geinde geld op te halen. 

Bron: Erste Selbstbedienungs-Schutzhütte in betrieb

 

Wil je meer lezen over bergen en bergwandelen? Profiteer dan nu van onze introductieaanbieding: 1 jaar Bergen Magazine (5 nrs) voor slechts €22,50 (i.p.v. €29,50) + 3 cadeaus t.w.v. €45,-  

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.