De Erzherzog-Johann-Hütte. Foto Ewald Gabardi via Wikimedia Commons

De hoogste berghut van Oostenrijk is gerenoveerd

Het heeft even geduurd, maar 7 juni werd de renovatie van de Aartshertog-Johann-hut in Oostenrijk afgerond met een feestelijke ceremonie. De hut op de Adlersruhe een paar honderd meter onder de top van de Groβglockner ligt op 3454 meter hoogte en is daarmee de hoogste berghut van Oostenrijk.  

Berghut op de hoogste berg van Oostenrijk

De Aartshertorg-Johannhut (Erzherzog-Johann-hütte in het Duits) ligt een paar honderd meter onder de top van de Groβglockner, aan de normaalroute naar de top van de hoogste berg van Oostenrijk. In 1880 werd er op die plek, precies op de grens tussen Tirol en Karinthië een eerste stenen berghut geopend. Die eerste oer-hut is nu helemaal gerenoveerd.

Langdurige renovatie

De eerste stappen voor de renovatie werden 15 jaar geleden al gezet. Door de extreme omstandigheden duurde de renovatie echter erg lang. Slecht weer zorgde er vaak voor dat de werkzaamheden vertraging opliepen. Bouwmaterialen moesten per helikopter vanuit het dal naar de bouwplaats worden gebracht. Er waren grote investeringen nodig om de hut te redden.

Werkzaamheden aan de Erzherzog-Johann-hut

Een belangrijk deel van de werkzaamheden bestond uit het stabiliseren van de grond onder en rondom de hut. Door de smeltende permafrost, is de grond rondom de hut minder stabiel geworden en voordat de werkzaamheden aan de hut zelf begonnen, moest de grond worden hersteld. Daarna werd begonnen met het verbeteren van de stroom- en watervoorziening en de riolering. Ook werd de isolatie van de hut werd verbeterd. Daarmee werd de hut ook duurzamer gemaakt. Stroom wordt nu opgewekt met zonnepanelen en de verwarming wordt gestookt met plantaardige olie. De kosten van de renovatie worden gedragen door de provincies Tirol, Kärnten en Salzburg, de Bond en hetGroßglockner-Hochalpenstraßengesellschaft

http://salzburg.orf.at/news/stories/2778978/

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?