Nik Wallenda op slackline. Foto kevint3141

Nik Wallenda steekt ‘Grand Canyon’ over op koord

Nik Wallenda op slackline. Foto kevint3141De Amerikaanse koorddanser Nik Wallenda is op 23 juni 2013 op een kabel van slechts 5 centimeter breed de Grand Canyon overgestoken. Tenminste zo deden Discovery Channel, die de gevaarlijke stunt rechtsreeks uitzonden, en Nik Wallenda dat voorkomen.

Slacklinen in Little Colorado River

De 34-jarige Amerikaan legde de 427 meter in werkelijkheid af in het Little Colorado River Navajo Tribal Park, dat net naast het Grand Canyon National Park ligt. Wallenda kreeg van het nationale park in het westen van Amerika geen toestemming voor zijn recordpoging en kreeg die wel van de Navajo-indianen, die het Little Colorado Park beheren.

Toestemming van Navajo’s

De Navajo’s gaven pas toestemming voor de recordpoging nadat Wallenda en Discovery aan verschillende onderzoeken en eisen hadden voldaan. Uiteindelijk ging de indianenstam akkoord met het gebruik van hun land, omdat de publiciteit hen veel extra geld en aandacht op zal leveren.

Grand Falls Of The Little Colorado River Foto Philkon Phil Konstantin

Het maakt de prestatie van Wallenda echter niet minder indrukwekkend. Hij legde de afstand zonder enige vorm van zekering af. Hij gebruikte slechts een evenwichtsstok van 20 kilo om zijn balans te bewaren in de harde wind. Ruim 500 meter boven de afgrond moest hij windvlagen van 55 kilometer per uur doorstaan.

Niagara Falls

Wallenda voltooide zijn act uiteindelijk probleemloos in bijna 23 minuten. De stunt volgde op een oversteek van de Niagara Falls van vorig jaar. Ook toen was hij de eerste die dat presteerde. Wallenda is geboren in een familie met een lange traditie in het koorddansen en de acrobatiek. Al bijna 200 jaar en 7 generaties zich bezig met extreme stunts.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past