Zijn de gletsjers in Spanje over een paar jaar verdwenen? Foto Sami Keinänen

Onveilige situaties op Spaanse gletsjers

Zowel de FAM (de bergsport federatie van Aragón) als de FEDME (bergsport federatie Spanje) waarschuwen voor mogelijk onveilige situaties op de meest zuidelijke gletsjers van Europa, die in de Spaanse Pyreneeën. 

Door Gerrit Kruis

De hoge temperaturen van de afgelopen zomermaanden én het feit dat er vorige winter te weinig sneeuwval heeft plaatsgevonden hebben de situatie in de loop van het jaar sterk verslechterd. Keihard ijs waarin het nauwelijks mogelijk is haken te bevestigen en met stijgijzers goed houvast te krijgen, diepe scheuren die steeds dichter langs de meest gebruikte routes lopen en steeds meer boven het ijs uit stekende rotsen hebben reeds een flink aantal ongelukken veroorzaakt. De Guardia Civil en de bergsportfederaties roepen iedereen dan ook op om uiterst voorzichtig te werk te gaan.

Reeds in 2008 en 2009 werden de noodklokken geluid omdat, door toedoen van de opwarming van de aarde, de omvang van de gletsjers sterk achteruit ging. In de Pyreneeën aan het begin van de 20e eeuw lag er nog ongeveer 3300 hectare ijs, na onderzoek in 2009 bleek dat nog maar 390 hectare te zijn. Gevreesd wordt dat er ongeveer halverwege deze 21e eeuw geen gletsjers meer zullen zijn in de Pyreneeën.

Gerrit Kruis beheert samen met zijn vrouw Corrina Bed and Breakfast Casa Alamos in de Spaanse Pyreneeën. 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden