Een groene skipiste zonder een vlokje sneeuw

Ook Alpen kampen met te weinig sneeuw

Een groene skipiste zonder een vlokje sneeuwSkigebieden in Zwitserland die half november zouden openen, verplaatsen het openingsweekend omdat er te weinig sneeuw ligt. Dit is inmiddels in heel Europa een bekend probleem, zelfs in Scandinavië is er op de pistes nog geen vlokje sneeuw te bekennen.

Ook in de Alpen kampen veel skigebieden met het tekort aan sneeuw. Skigebieden die vroeg openen moeten de seizoensstart uitstellen. Zo zou het Zwitserse Andermatt afgelopen weekend openen, maar de opening is verplaatst naar 19 november. Het eveneens in Zwitserland gelegen Davos Jakobshorn heeft de seizoensstart verplaatst naar 25 november. In het populaire Franse Val Thorens, het hoogst gelegen skidorp in de Alpen, is ook nog geen sneeuw gevallen.

Doordat de eerste tien dagen van november warm waren in vergelijking met andere jaren, konden ook sneeuwkanonnen niet ingezet worden. Door de warme temperaturen is er geen goede ondergrond om een sneeuwlaag te creëren. De komende week wordt het 's nachts echter kouder en kunnen de sneeuwkanonnen wel gebruikt worden. Maar op 'echte' sneeuw zullen we nog even moeten wachten.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?