Bergbos. Foto Josee Wouters

Ook onbeheerde bossen beschermen tegen lawines

Bergbos. Foto Josee WoutersBergbossen bieden een natuurlijke bescherming tegen risico's als een lawine of een overstroming. Ook bossen die niet beheerd worden, zijn belangrijk als beschermingen tegen natuurgeweld. Dat blijkt uit een Zwitsers onderzoek van een instituut voor sneeuw- en lawineonderzoek.

Vooral in de Alpen zijn bossen belangrijk om door de mens aangelegde infrastructuur te beschermen voor natuurgeweld als lawines, steenslag en hoogwater. Bossen in de Alpen worden dan ook goed onderhouden. Daarvoor is jaarlijks zeker 60 miljoen franken nodig. Nu blijkt echter dat bossen die niet onderhouden worden ook een goede bescherming bieden.

Uit het onderzoek bleek dat de bossen die aan zichzelf overgelaten werden in de afgelopen 20 jaar dichter zijn geworden en de beschermende werking toegenomen is. Het aantal jonge planten bleef gelijk en dat is belangrijk voor de toekomst van een bos. Ondanks deze uitkomst zijn de hoge uitgaven aan beschermde bossen toch gerechtvaardigd, volgens een van de onderzoekers.

Het onderzoek richtte zich op bossen die moeten beschermen tegen lawine- en steenslag. Daarbij ging het om bossen tussen de 1500 en 2200 meter boven zeeniveau. Er werd gekeken naar 395 sparrenbossen, waarvan de helft beheerd en onderhouden wordt en de andere helft al 70 jaar aan zichzelf overgelaten is.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.