Lawine rolt de berg af

Oostenrijk had een 'gemiddelde lawinewinter'

Lawine rolt de berg afVanwege de grote hoeveelheden sneeuw en het ongeluk van prins Johan Friso was er deze winter veel lawinenieuws, maar voor Oostenrijk waren er statistisch gezien geen bijzonderheden. Er vielen dit jaar niet meer slachtoffers bij lawines dan normaal, meldt een Oostenrijks bureau. Dit ondanks de grote hoeveelheden sneeuw.

Tot het begin van de meteorologische lente, op 1 maart, zijn er in de Oostenrijkse bergen 15 mensen omgekomen door een lawine. In dezelfde periode in het seizoen 2008-2009 waren dat er 26, vorig seizoen waren het er slechts drie. Het Oostenrijkse Kuratorium für Alpine Sicherheit, een overkoepelende veiligheidsinstantie, spreekt daarom van een 'gemiddelde lawinewinter'.

Het aantal doden door lawines varieert sterk en hangt af van vele toevalligheden. Zo werden afgelopen week nog veertien sneeuwschoenwandelaars in het Dürnbachtal getroffen door een lawine. Zeven van hen raakten bedolven, maar slechts één overleefde het ongeluk niet. "Toeval en enorm veel geluk", zegt Bernd Niedermoser van de lawinewaarschuwingsdienst Salzburg tegen de krant Der Standard. Er hadden ook tien slachtoffers kunnen vallen.

Volgens Niedermoser viel er deze winter wel een uitzonderlijk grote hoeveelheid sneeuw. Daarom is het lawineseizoen voorlopig nog niet voorbij. Als de temperaturen in maart en april verder stijgen, zullen er veel zogenaamde grundlawinen optreden; daarbij schuift het complete sneeuwdek de helling af en wordt de ondergrond zichtbaar. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?